2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szomorú tendenciák a klímavédelemben

A megelőző négy évben elért mérsékelt előrelépést követően megtorpanni látszik a globális dekarbonizáció üteme – derül ki a PwC elemzéséből.

Ha ez a tendencia folytatódik, az országok nem lesznek képesek elérni a Párizsban elfogadott globális célt, azaz a felmelegedés jóval 2 °C alatt tartását – írja a PwC elemzése alapján az Index.

Bár a globális gazdaság egyre energiahatékonyabbá válik, a gyorsan iparosodó gazdaságokban – Kínát, Indiát és Indonéziát is beleértve – a teljes energiafogyasztás 2,9%-kal növekedett, az energiaigényes ágazatok,  például az építőipar és az acélipar növekedésének élénkülése miatt.

A globális gazdaság szén-dioxid-intenzitása 2018-ban 1,6%-kal csökkent – ez kevesebb mint fele a párizsi megállapodásban kitűzött dekarbonizációs rátának (3,3%).

Ha ez az ütem folytatódik, az országok nem lesznek képesek elérni a megállapodásban vállalt célkitűzéseiket, sem pedig a Párizsban elfogadott, ennél ambiciózusabb globális célt, azaz a felmelegedés jóval 2 °C alatt tartását.

Leszálló ágban... Fotó: shutterstock.com

Az elemzés szerint a párizsi megállapodásban kitűzött cél elérése érdekében

a globális gazdaságnak mostantól 2100-ig évente 7,5%-kal kellene csökkentenie szén-dioxid-intenzitását – ez közel ötször gyorsabb, mint a jelenlegi dekarbonizációs arány.

Annak érdekében, hogy reális esély legyen a felmelegedés 1,5 °C-ra történő korlátozására, 11,3%-os dekarbonizációs szintet kellene elérni, amely a jelenlegi hétszerese.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam