2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

11 ezer tudós sürget elkötelezett klímavédelmi erőfeszítéseket

Több mint 150 országból mintegy 11 ezer tudós biztosította támogatásáról azt a nagyszabású tudományos kutatást, amely szerint a világ klímavészhelyzettel néz szembe.

A kutatók erkölcsi kötelességüknek tartják, hogy figyelmeztessenek a veszélyek mértékére – számolt be a BBC News nyomán az MTI.

A 40 év tudományos adataira épülő elemzés készítői szerint a kormányok nem tesznek eleget a válság kezelése érdekében – pedig mélyreható és hosszú távú változások nélkül a világ kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néz szembe.

A széles körű támogatást élvező tanulmányt készítő szakemberek hat területet neveztek meg, ahol azonnali lépéseket tartanak szükségesnek a válság hatékony kezelésére:

  • Az energia-előállítás területén sürgetik, hogy a kormányok vessenek ki olyan nagy összegű adót a szénre, amely eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. A fosszilis üzemanyagokat előállító vállalatok állami támogatásainak beszüntetését, a kőolaj és a földgáz megújuló energiákkal való kiváltását sürgetik.
  • A kutatók szerint a rövid életű szennyező anyagok, mint a metán vagy a korom csökkentése által akár 50 százalékkal mérsékelhető a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.
  • A szakemberek az erdőirtás leállítását, az erdők, mezők és mangroveerdők helyreállítását sürgetik, mivel azok segítik a szén-dioxid elnyelését.
  • Az étrend jelentős megváltoztatására, a növényi alapú étrendre való áttérésre, kevesebb állati termék fogyasztására lenne szükség a kutatók szerint, akik az élelmiszer-hulladék visszaszorítását is létfontosságúnak nevezik.
  • A szénüzemanyagokra alapuló gazdaságok átalakítását és a GDP-növekedés mint a gazdagságra való törekvés hajszolásától való elfordulást tartanák szükségesnek.
  • Felszólítottak emellett a népességnövekedés stabilizálására, emlékeztetve arra, hogy az manapság napi 200 ezer fővel gyarapodik.
Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam