2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális metánkibocsátását mérő műholdmissziót indít Új-Zéland

Az olaj- és gázüzemek globális metánkibocsátását mérő műholdmissziót indít Új-Zéland egy amerikai környezetvédelmi csoporttal együttműködve.

A MethaneSAT nevű projekt a tervek szerint 2022-ben indul, célja, hogy az emberi forrásból származó metánkibocsátás helyszíneit felderítse, és a kibocsátás mértékét mérje világszerte. Az emissziót rögzítő adatok segíthetik a kibocsátási folyamatok figyelemmel követését és a mennyiség csökkentését – számolt be az MTI.

A légkör metánszintje – lévén hogy a szén-dioxidnál 25-ször erősebb üvegházgázról van szó – meghatározó jelentőségű a klímavédelmi erőfeszítések sikeressége szempontjából. Meghatározó emberi metánforrásnak számítanak a haszonállatok, a kőolaj- és földgázkitermelés, de a permafroszt olvadása is jelentős kibocsátással jár.

Bár a mostani misszió elsődleges célja az, hogy adatokat gyűjtsenek az olaj- és gázipar általi emisszióról, Új-Zéland azt is vizsgálja, hogyan lehet felhasználni az adatokat a mezőgazdasági emisszió tanulmányozására.

A haszonállatok gázkibocsátásának ellenőrzése ugyanis fontos tényező Új-Zéland számára, mivel az ország a karbonsemlegesség elérését tűzte ki célul 2025-re.

Az óceániai ország az Environmental Defense Fund nevű nonprofit amerikai szervezettel közösen dolgozik a projekten, mely az ország első, államilag finanszírozott űrmissziója. A misszió műholdirányító központja Új-Zélandon kap helyet, az ország 26 millió új-zélandi dollárt (4,9 milliárd forintot) fektet a projektbe.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén A metán segíthet helyettesíteni a műanyagot? A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam