2021. március 3., Kornélia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Collins szótár a klímasztrájkot választotta az év szavának

A klímasztrájk kifejezést először 2015 novemberében jegyezték fel, amikor az első ilyen tüntetést szervezték az ENSZ Párizsban rendezett klímacsúcsa idején.

A glasgow-i székhelyű kiadó a honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben.

A szótár definíciója szerint a klímasztrájk olyan tüntetés, amelynek résztvevői nem mennek iskolába vagy munkába, hogy cselekvésre szólítsanak fel a klímaváltozás ellen.

Az elmúlt évben mindennapos valóssággá váltak ezek a megmozdulások a világ nagyvárosaiban, és a Collins munkatársai megfigyelték, hogy százszorosával nőtt a kifejezés használata 2019-ben.

Fotó: julian meehan/flickr.com
Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Az elmúlt harminc évben csökkent a fagyos napok száma Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Rekordokat dönt a magyar napenergia-termelés Ha a vállalatok nem lépnek, nagy bajba kerülhetünk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam