2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Unió élen jár a klímavédelem finanszírozásában

Jelenleg az Európai Unió (EU) és tagállamai biztosítják az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó közfinanszírozás legjelentősebb részét. Az uniós tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács közlése szerint az erre szánt hozzájárulások összege a 2017-es 20,4 milliárd euró után 2018-ban összesen 21,7 milliárd eurót tett ki.

A tanács tájékoztatása szerint több mint kétszeresére nőtt az a hozzájárulás, amelyeket az unió és tagállamai 2013 óta nyújtanak a fejlődő országok részére az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni fellépéshez.

A hozzájárulásokat ténylegesen a fejlődő országokban folyó, az éghajlatváltozás mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást célzó kezdeményezésekre fordították.

A pénzügyminiszterek által elfogadott következtetések szerint a számadat igazolja az unió elkötelezettségét az iránt, hogy fokozatosan növelje az éghajlatváltozás kezelésére irányuló nemzetközi pénzügyi hozzájárulását az éves 100 milliárd amerikai dollár célösszeg eléréséig, amelyet az iparosodott országok tekintetében 2020-ra, majd azt követően 2025-ig meghatároztak.

A tanács emellett hangsúlyozta a párizsi megállapodásban rögzített nagyra törő célok végrehajtásának fontosságát. Sürgette, hogy a források áramlását gyorsítsák, és igazítsák jobban az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentésére és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képesség fejlesztésére irányuló célokhoz.

Fotó: Anders Sandberg/flickr.com
Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam