2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valóban összefügg a klímaváltozás és a migráció?

Vajon tényleg vannak-e klímamenekültek? Meg lehetne állítani a migrációs folyamatokat, ha jobban odafigyelnénk a klímaváltozásra? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Tanácstalan Köztársaság Migráció és klímaváltozás című vitaestje, amelynek az ELTE Társadalomtudományi Kara adott otthont.

A kerekasztal-beszélgetésen kiderült, bár mindkét probléma fontos és megoldandó feladat, közöttük nincsen világos oksági kapcsolat: ha megoldanánk a klímaválságot, még ugyanúgy lenne migráció – tudjuk meg Karóczkai Balázsnak az Azonnali oldalán megjelent beszámolójából.

Az eseményen előadó Szálkai Kinga, az ELTE TáTK oktatója szerint nincs oksági kapcsolat a klímaváltozás és a migráció között, viszont van közös gyökere a két problémának.

A globalizációs folyamatok révén gazdasági és társadalmi átalakulások mentek végbe, amelyek egyaránt hatnak a klímaváltozásra és a migrációs folyamatokra is.

Fotó: pixabay.com

Melegh Attila szociológus szerint is erős túlzás azt mondani, hogy azért hagynák el az emberek lakóhelyüket, mert klímaváltozás van. Az 1970-es évektől kezdve a globális felmelegedés intenzitása mellett egy új globalizációs ciklus is elkezdődött – emlékeztetett Melegh Attila, aki szerint

a migráció valódi oka a globalizáció előnyeihez való egyenlőtlen hozzáférés és az ebből következő társadalmi és gazdasági változások, amelyek a különböző térségeket másképpen érintik.

Schiffer András is egyetértett a globalizáció kiemelt jelentőségében, amely hatására sok helyen a munka mellett a jóléti és fizikai biztonság is megszűnt. Ugyanakkor úgy véli,  ezt a létfeltételromlást a globalizáció mellett a későbbiekben a klímaváltozás is okozhatja. Ezt példázza az aszályhoz sikertelenül alkalmazkodó Szíriában a háborút megelőzően lezajlott belső népességmozgás. 

A kerekasztal-beszélgetés végkicsengése szerint a megoldást gazdasági és elosztási rendszerünk újragondolása jelentené. Ha helyben folyna a termelés, és nem globálisan, az növelné a létbiztonságot, és csökkentené a rurális területek elnéptelenedésének folyamatát, ráadásul a szállítási igény csökkenésével a környezetre is pozitív hatással lenne. Ugyanakkor fontos lenne, hogy a klímaváltozásra is nagyobb figyelmet fordítsunk: környezetünkkel együtt ugyanis saját létfeltételeinket is romboljuk.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam