2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tehetős államok jobban is igyekezhetnének

Túl keveset tesznek a világ legfejlettebb országait összefogó G20-csoport tagjai ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését – állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Az országok üvegházhatásúgáz-kibocsátása továbbra is emelkedik, derül ki a Climate Transparency nevű szervezet Brown to Green című jelentésből, amelynek bemutatását három héttel a madridi ENSZ-klímakonferencia elé időzítették.

Az elmúlt évben a kibocsátás mértéke 1,8 százalékkal emelkedett.

A G20-csoport vezető ipari és gyorsan fejlődő országai felelősek az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 80 százalékáért. A jelentés szerint a csoport egyetlen országa sem indult el az 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez vezető úton.

Szénerőmű Németországban. Jelenleg a G20 országai energiájuk 82 százalékát fosszilis forrásokból biztosítják Fotó: pixabay.com

A kutatók és környezetvédők egy optimista üzenetet is megfogalmaztak: az eddigi adatok alapján a G20-országok fele végső soron túl is teljesítheti az eddigi, egyénileg kitűzött klímacéljait. Ezáltal 2020-ban a párizsi klímaegyezmény rendelkezéseinek megfelelően új, becsvágyóbb célokat is kitűzhetnek.

Ha az államok csak az aktuális ígéreteiket teljesítik, a klímakutatók szerint az évszázad végére már 3 Celsius-fokos lehet az emelkedés, ami katasztrofális következményekkel járna a gleccserekre, a sarki jégre, a korallzátonyokra, az élővilág sokszínűségére és általában az emberiségre nézve.

A jelentés szerint a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez a G20-országoknak üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk mértékét a 2010-es értékekhez képest legalább 45 százalékkal kell csökkenteniük 2030-ig. 2070-ig aztán elméletileg összességében nem bocsáthatnának ki több üvegházhatású gázt. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam