2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában

Tovább tomboltak a bozóttüzek kedden Ausztrália keleti partján, számos lakóházat megrongáltak a lángok, és a hatóságok attól tartanak, a tűzvészt egészen jövő hétig nem tudják még ellenőrzés alá vonni.

Új-Dél-Wales államban 11 vészhelyzethez riasztották a hatóságokat, a térségben pusztító hetven bozóttűz nagyjából felét„ katasztrofális” szintűnek minősítették. Shane Fitzsimmons, Új-Dél-Wales állam tűzoltóságának vezetője elmondta:

hatalmas feladat ezeket a tüzeket megfékezni, és még rengeteg munka van hátra, különösen az állam északi területein. Több tűzoltó megsérült az oltási munkálatok során.

Egyelőre nem tudják felmérni, mekkora károkat okoztak eddig a lángok. Új-Dél-Walesben a múlt hét végén három ember meghalt, és 150 ház semmisült meg a tűzben. Várhatóan még napokig különösen veszélyes lesz a helyzet, mert a szél felerősödésére számítanak az előrejelzések alapján.

Permetezőtartályból locsolja a lángoló aljnövényzetet egy helybeli az Új-Dél-Wales állambeli Old Bar településnél 2019. november 10-én Fotó: MTI/AAP/Darren Pateman

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket. A lángok terjedését felgyorsította a szélsőséges szárazság, amely szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt most súlyosabb a megszokottnál.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam