2020. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet

Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy a klímaváltozás nyertesei között legyen – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett Vállalkozások a környezetvédelemért című konferencián.

Előadásában kiemelte, hogy a vállalkozások kihívásnak, üzleti lehetőségnek tekinthetik a klímaváltozást. A köztársasági elnök emlékeztetett a Budapesti Víz Világtalálkozón bemutatott, a vízválság kezelését segítő kiemelkedő magyar innovációkra, megoldásokra.

Áder János úgy fogalmazott: érdemes kihasználni az ország helyzeti előnyét.

Magyarország 1990-hez képest 47 százalékkal növelte GDP-jét, ugyanakkor 7 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, és 32 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátása. A világon 21 ilyen ország van.

Hozzátette azt is, hogy 2000-hez viszonyítva is jelentős a hazai fejlődés, 29 százalékos GDP-növekedés mellett 24 százalékos a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján „Magyarország klímabajnok”.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök kiemelte: megépül a két új paksi blokk, emellett a következő 10 évben Magyarország megtízszerezi naperőművi kapacitását, így a megtermelt áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. Emellett javítani kell az épületek energiahatékonyságát, 30 százalékos javulás szintén jelentősen hozzájárul a klímacélok eléréséhez.

A szén kivezetése megtörténik 2030-ra, a tömegközlekedésben pedig a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban elektromos buszok állnak majd üzembe a kormány döntése alapján

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy komoly ipari szerkezetváltásra lesz szükség, amelynek technikai feltételei részben adottak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tervek között jelentős erdősítési program is szerepel:

Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát, a jelenlegi 22-23 százalékos erdősítettséget szeretnék 30 százalékra emelni 2050-ig.

Áder János hangsúlyozta, ezek egyike sem irreális célkitűzés, az intézkedések egy részéről már döntés is született: „Pénz és összefogás kell a tervek megvalósításához, de meg tudjuk csinálni.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az atomenergiára szükség van, csak nap- és szélenergiából nem lehet kielégíteni az egyre növekvő energiaigényeket, azért sem, mert az így megtermelt energia hosszú távú tárolása és hosszú távolságra szállítása még nem megoldott.

Neked ajánljuk
Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását Egyre több környezetvédőt gyilkolnak meg a világon Egy uniós kereskedelmi megállapodás csökkenthetné az esőerdőkre nehezedő nyomást Régi biciklikből utcanévtáblák Pihentető zene éneklő madarakkal (zenés videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam