2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet

Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy a klímaváltozás nyertesei között legyen – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett Vállalkozások a környezetvédelemért című konferencián.

Előadásában kiemelte, hogy a vállalkozások kihívásnak, üzleti lehetőségnek tekinthetik a klímaváltozást. A köztársasági elnök emlékeztetett a Budapesti Víz Világtalálkozón bemutatott, a vízválság kezelését segítő kiemelkedő magyar innovációkra, megoldásokra.

Áder János úgy fogalmazott: érdemes kihasználni az ország helyzeti előnyét.

Magyarország 1990-hez képest 47 százalékkal növelte GDP-jét, ugyanakkor 7 százalékkal csökkent az energiafogyasztás, és 32 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátása. A világon 21 ilyen ország van.

Hozzátette azt is, hogy 2000-hez viszonyítva is jelentős a hazai fejlődés, 29 százalékos GDP-növekedés mellett 24 százalékos a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján „Magyarország klímabajnok”.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A köztársasági elnök kiemelte: megépül a két új paksi blokk, emellett a következő 10 évben Magyarország megtízszerezi naperőművi kapacitását, így a megtermelt áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz. Emellett javítani kell az épületek energiahatékonyságát, 30 százalékos javulás szintén jelentősen hozzájárul a klímacélok eléréséhez.

A szén kivezetése megtörténik 2030-ra, a tömegközlekedésben pedig a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban elektromos buszok állnak majd üzembe a kormány döntése alapján

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy komoly ipari szerkezetváltásra lesz szükség, amelynek technikai feltételei részben adottak.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A tervek között jelentős erdősítési program is szerepel:

Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát, a jelenlegi 22-23 százalékos erdősítettséget szeretnék 30 százalékra emelni 2050-ig.

Áder János hangsúlyozta, ezek egyike sem irreális célkitűzés, az intézkedések egy részéről már döntés is született: „Pénz és összefogás kell a tervek megvalósításához, de meg tudjuk csinálni.”

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az atomenergiára szükség van, csak nap- és szélenergiából nem lehet kielégíteni az egyre növekvő energiaigényeket, azért sem, mert az így megtermelt energia hosszú távú tárolása és hosszú távolságra szállítása még nem megoldott.

Neked ajánljuk
A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam