2019. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína eredményesen vette fel a harcot a légszennyezéssel

Három év leforgása alatt az ázsiai nagyhatalomnak óriási mértékben sikerült csökkentenie a szénerőművek légszennyezését, a jövőben pedig még tovább javulhat a helyzet.

Kína a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójaként évek óta küzd azzal a problémával, hogy számos nagyváros levegője lényegében annyira egészségtelen, hogy az ott élők gyakran csak maszkban tudnak kimenni az utcára. Ennek egyik oka, hogy az országban rengeteg szénerőművet használnak, ami komoly mértékben szennyezi a levegőt – írja az Ars Technica cikke nyomán a hvg.hu.

A probléma megoldására 2014-ben álltak elő egy igen ambiciózus tervvel, amely a szénerőművek légszennyezésének gyors és radikális csökkentésére helyezte a hangsúlyt.

A becslések szerint csak 2017-ben mintegy 1 millió ember halt meg a távol-keleti országban a rossz levegő miatt Fotó: Global Panorama/flickr.com

Kína elsősorban a kén-dioxid és a nitrogén-oxidok csökkentését tűzte ki célul. Ennek érdekében igen szigorú szabályozást írtak elő a szénerőművek számára, amelynek 2020-ra a létesítmények 71 százalékának meg kell felelnie.

Az erőművekhez csatlakoztatott mérőberendezéseknek köszönhetően a program eredményeit értékelő szakembereknek 2014 és 2017 között lényegében órákra lebontva álltak rendelkezésre az adatok. Ezek alapján három év leforgása alatt néhány általános légszennyező anyag kibocsátása 65-72 százalékkal csökkent – derül ki a Nature Energy című tudományos lapban közölt publikációból.

A kén-dioxid kibocsátása 75 százalékkal, a dinitrogén-oxid kibocsátása 76 százalékkal, míg a levegőben szálló finomszemcsék kibocsátása 83 százalékkal
csökkent.

Mindezt úgy sikerült elérni, hogy Kína menet közben növelte energiatermelését, amit a megújuló energiaforrások kihasználása mellett szénből, kőolajból, gázból és biomasszából ért el. Ez persze némiképp csökkentette a szénerőművek által elért eredményeket, de még így is 65, 60 és 72 százalékos csökkenésről beszélhetünk.

Neked ajánljuk
Élharcosból csúcsszennyező Kiállt a párizsi klímaegyezmény mellett a francia és a kínai elnök Kínában 2025-re a járművek negyede elektromos lehet A növekvő hőség árát mindenki megfizeti Összefogás a klímavédelemért: évente hatvan szénerőmű kibocsátását spórolják meg a vállalatok
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam