2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens

A szegénység, a kormányzási, irányítási problémák az alkalmazkodás lehetőségeit is aláássák – hangzott el a magyar és francia közös szervezésben, a szegedi Tanulmányi és Információs Központban megrendezett klímakonferencián.

Karamoko Diarra, a dakari Cheik Anta Diop Egyetem agroökológus professzora szerint ráadásul a demográfiai robbanás miatt a kontinensen egyre nagyobb az igény az élelmiszerek iránt, de a mezőgazdaság nem fejlődik érdemben. Előadásában a professzor hangsúlyozta,

Afrika gyorsabban melegszik, mint a többi földrész, az Egyenlítőhöz közeli területen ez a hatás pedig még erősebb – ha nem csökken érdemben a kibocsátás, a kontinens képtelen lesz a szükséges élelmiszer és olyan hagyományos exportcikkek, mint a kávé, tea, kakaó hatékony előállítására.

A csapadék rendszertelensége kihat a növénytermesztésre, és ezt a helyzetet súlyosbítja az új kártevők megjelenése is. A csökkenő termés miatt a lakosság elköltözik szülőföldjéről, a vidéki területekről először a városokba, ahonnan pedig Európába.

Fotó: Bread for the World/flickr.com

Philippe Marbaix, a Louvaini Katolikus Egyetem kutatója szerint a kibocsátás változatlanul magas szintje alapján nem tűnik úgy, hogy az emberiség megfelelően tudná kezelni az éghajlatváltozás problémáját. Nyolcszázezer éve nem volt ilyen magas a szén-dioxid-koncentráció. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) vallon platformjának munkatársa szerint

az egész gazdasági modell megváltoztatására lenne szükség, de ez nem megy egyik napról a másikra, csak tervezett módon történhet meg.

Egy Afrikára vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette: nem lehet azonos szempontok alapján kezelni a fejlett és a fejlődő országokat, ugyanakkor a kontinensben nagyon nagy potenciál rejlik, a többi között a napenergia hasznosításában. Megfelelő finanszírozással kell segíteni ezeket az országokat, hogy hozzáférjenek a már létező technikához – hangsúlyozta a kutató.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam