2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre csak pumpáljuk a légkörbe a szén-dioxidot

Az erős gazdasági növekedés, a világszerte növekvő villamosenergia-igény és az energiahatékonyság növekedésének lassúsága is hozzájárult ahhoz, hogy tovább nőtt a bolygó légkörébe jutó szén-dioxid mennyisége.

A Nemzetközi Energiaügynökség elemzése szerint 2018-ban 1,9 százalékkal több – az üvegházhatást erősítő – szén-dioxid jutott a légkörbe, mint egy évvel korábban, írja a Bloomberg alapján az Index.

A szervezet szerint csak radikális kormányzati intézkedésekkel lehetne megállítani a folyamatot.

Ilyenek híján esélytelen, hogy elérjük a párizsi klímaegyezményben foglalt, mindenki által vállalt célokat, vagyis hogy az ipari forradalom idején mért átlaghőmérsékletet legfeljebb csak két fokkal haladjuk meg. 

A szervezet kutatói szerint az úgynevezett szén-dioxid-semlegesség – vagyis amikor a kibocsátott és a légkörből megkötött szén-dioxid egyenlege nullát ad ki – reálisan 2070 előtt nem valósul meg.

Fotó: pixabay.com

Az elemzés szerint túlságosan lassan halad a szennyező üzemanyagok használatának csökkentése, illetve kiváltása: bár egyre jobban teret hódít a szél- és a napenergia, ez leginkább a fejlett világra igaz, a fejlődő országok egyre növekvő energiaigényét többnyire még mindig fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával oldják meg.

A szervezet a szén-dioxid légkörből való kivonását lehetővé tevő technológia fejlesztését is sürgeti.

Becslések szerint 2030-ra évente közel egymilliárd tonna üvegházhatású gáz megkötésére lenne lehetőség ilyen módon, 2050-re pedig ez évi 2,8 milliárd tonnára nőhet.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam