2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában – nyomatékosították a  számos európai és ázsiai nemzetközi pénzügyi intézmény, jegybank, pénzügyi felügyelet és piaci szereplő részvételével megtartott nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Budapesten.

A környezeti és pénzügyi kockázatok kölcsönhatásban állnak egymással. A klímaváltozás mérséklése a pénzügyi stabilitás szempontjából is elemi érdek, amelyet a piaci szereplőknek, szabályozó és felügyelő intézményeknek a saját eszközeikkel is támogatni kell – jelentette ki Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MNB és az EBRD által szervezett eseményen.

Irene Heemskerk, a zöld jegybankok hálózata (Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System, NGFS) vezető stratégiai tanácsadója a nemzeti bankok, pénzügyi felügyeletek új, klímavédelmi felelősségvállalásának fontosságát hangsúlyozta.

Matolcsy György a jegybank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által közösen szervezett nemzetközi zöld pénzügyi konferencián
Fotó: Magyar Nemzeti Bank/facebook.com

Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti alelnöke a magyar jegybank által a pénzügyi rendszer zöldebbé tétele érdekében tervezett intézkedéseket foglalta össze. 

Az EBRD részéről Francis Malige pénzügyi intézményekért felelős ügyvezető igazgató rámutatott, hogy az éghajlatváltozás által felvetett kihívások leküzdésére önmagukban a közpénzek nem elégségesek.

Szükség van számos egyéb érintettel való együttműködésre, határozott szabályozói intézkedésekre csakúgy, mint a magánszektor befektetéseinek mozgósítására is.

A rendezvényen a környezeti fenntarthatóságot szolgáló hitelezés lehetőségeiről előadást tartottak többek közt a régió vezető bankcsoportjainak vezetői, de a jelenlevők megismerhették az uniós és a kínai zöld pénzügyi törekvéseket is.

A környezetileg és társadalmilag felelős, ún. ESG-szempontokat érvényesítő új típusú befektetési lehetőségekről külföldi és hazai alapkezelők értekeztek – derül ki a Növekedés.hu beszámolójából.

Neked ajánljuk
150 nagyvállalat szólalt fel a klímabarát gazdasági újraindítás mellett Az év boltja környezetbarát és szupermodern A fenntarthatóbb divatiparért fog össze a Google és a WWF Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam