2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Még mindig dívik a szeméttel fűtés, pedig a környezetre, az egészségünkre és a pénztárcánkra is veszélyes

Magyarországon 15 éve tilos szeméttel tüzelni, ennek ellenére rengeteg magyar éget hulladékot a kazánban. Ez több százezres bírsággal és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Noha a legtöbb magyar otthonban a gázfűtésre esküsznek, rengeteg család oldja meg alternatív megoldásokkal a háztartás temperálását. Közülük sokan a szilárd tüzelésű kazánokat részesítik előnyben, mivel ezek kiegészítő jellegű vagy kizárólagos használatával jócskán lehet faragni a fűtésszámlákon – írja a Hello Vidék.

Az elmúlt hónapban számos településen elérte az egészségtelen szintet a levegő minősége, ami nagymértékben köszönhető a helytelen lakossági tüzelésnek.

Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék kerülhet háztartások kazánjába vagy kályháiba.

Egy közvélemény-kutatás alapján a válaszadók 14 százaléka vallotta be, hogy hulladékkal is tüzel annak ellenére, hogy ezt már több mint 15 éve jogszabály tiltja.

Füstölő kémények Miskolcon
Fotó: MTI/Vajda János

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a kezeletlen fa és a papír kivételével

tilos minden hulladék elégetése, beleértve például a „kezelt”, tehát festett, lakkozott fát, a rétegelt lemezt, bútorlapot, építési fahulladékot, színes, „fényes” papírhulladékot, PET-palackot, műanyaghulladékot, autógumit, használt ruhát, fáradt olajat, üzemanyagot.

A helytelen tüzelés azért is probléma, mert a háztartási hulladékok égése során mérgező gázok (például kén-dioxid, szén-monoxid) szabadulnak fel, amelyek lerakódnak a tüdőben, a bőrön és a légkörben. Ha bizonyos időjárási körülmények között a levegő ezekkel a káros szemcsékkel telítődik, szmog jön létre, ami  valamennyiünk szervezetét próbára teszi.

Neked ajánljuk
A szemeteléstől a túlhalászatig: folyamatosan károsítjuk az egyik legfontosabb karbonelnyelőt A fenntarthatóbb életmódot népszerűsítő mintaprogram indul Kaposváron India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam