2020. november 28., Stefánia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törvényt hozott a német parlament a klímavédelemről

Megszavazta a német szövetségi parlament pénteken a kormány klímavédelmi programja alapján készült jogszabálycsomagot, amely azt szolgálja, hogy Németország teljesítse az éghajlatváltozás elleni nemzetközi küzdelemben 2030-ra kitűzött célokat.

Németországnak a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján 1990-hez képest 55 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását 2030-ig. Az ennek érdekében hozott intézkedések alapgondolata a szén-dioxid-kibocsátás fokozatos „beárazása” és a klímabarát magatartás ösztönzése. A középpontban három terület, az energia-, a közlekedési és a lakásszektor áll – írja az MTI.

Az első német klímavédelmi törvény legfőbb eleme egy nemzeti szintű kibocsátáskereskedelmi rendszer, amelyben a fűtő- és üzemanyagokat – benzin, dízel, fűtőolaj, földgáz – forgalmazó vállalkozások jutnak szén-dioxid-kibocsátási jogosultsághoz.

A fűtő- és üzemanyagok fogyasztói ára az új rendszer révén emelkedik majd, amit egy sor további intézkedéssel igyekeznek ellensúlyozni. A klímabarát magatartás ösztönzésének fő eszköze az adórendszer lesz: az új szabályok szerint a lakások szigetelése, a fűtési rendszer felújítása és az energiafelhasználást más eszközökkel mérséklő beruházások költsége részben leírható a személyi jövedelemadó alapjából.

Az általános forgalmi adó rendszerében az eddigi 17 százalékról 9 százalékra csökkentik a vonatjegyek után fizetendő áfakulcsot, ugyanakkor csaknem a duplájára emelik a belföldi és az Európán belüli utakra szóló repülőjegyek után fizetendő különadót.

A törvénycsomag arról is rendelkezik, hogy a kormánynak folyamatosan ellenőriznie kell az ágazatokra lebontva és éves szinten meghatározott klímavédelmi, kibocsátáscsökkentési célok teljesítését, és az adott területen illetékes minisztériumnak kiigazító programot kell kidolgoznia, ha elmaradást tapasztal.

A Bundestag gyorsított eljárással tárgyalta a csomagot, hogy az intézkedések legnagyobb része már 2020 első fél évében érvénybe léphessen, azonban az adózási vonatkozású változtatásokhoz a Bundesrat hozzájárulása is szükséges. Nem egyértelmű, hogy ezt sikerül megszerezniük, mivel több párt és számos klímavédelmi civil szervezet is elhibázottnak és hiányosnak minősítette a kormányzat klímavédelmi tervét.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam