2020. november 28., Stefánia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyot lépett előre az EU a klímavédelem terén

Az EU-nak le kellene állnia minden olaj-, földgáz- és szénfelhasználást elősegítő projekt támogatásával – áll az uniós pénzügyminiszterek közös állásfoglalásában. A lépés jelentős változást jelenthetne a blokk éghajlatvédelmi politikájában, a deklaráció mögé azonban nem állt be minden ország.

A pénzügyi folyamatoknak összhangba kell kerülniük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó szándékkal – áll a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) állásfoglalásában, amely szerint a fenntartható fejlődés céljainak elérése érdekében gyorsabb előrelépésre van szükség.

A pénzügyminiszterek sürgetik a nemzetközi, nemzeti és regionális fejlesztési bankokat, hogy határozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel portfólióikat összhangba hozzák a párizsi klímaegyezménnyel:

fogadjanak el felelősségteljes befektetési politikákat, és fokozatosan szüntessék meg a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos projektek finanszírozását, különös tekintettel a szilárd fosszilis tüzelőanyagokra.

A közösség pénzügyminiszterei első alkalommal álltak egy olyan nyilatkozat mögé, amely az összes fosszilis tüzelőanyag finanszírozásának teljes megszüntetését sürgeti, miután korábban már a szénerőművek támogatásának abbahagyását szorgalmazták.

Fotó: pixabay.com

Magyarország ugyanakkor mentességet harcolna ki a földgázberuházások finanszírozásának leépítése alól, arra hivatkozva, hogy ez az orosz befolyás erősödését vonná maga után a régióban – írja Reuters értesülései alapján a Portfolio.

De nem csak a magyar energiapolitika van ezen az állásponton, más utakon Lengyelország, Németország és Olaszország is igyekszik kiharcolni a gázprojektek további támogathatóságát. Az Európai Beruházási Bank ugyan a témában nemrégiben  meghozta az első fontos lépést, az EU azonban egyéb módon is jelentősen támogat fosszilisenergia-projekteket.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam