2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Orvosok, klímatudósok és közgazdászok figyelmeztetnek a klímaváltozás drasztikus következményeire

100 szakértő állította össze azt a jelentést, amelyben a klímaváltozás legfőbb jellemzőit mutatják be, kiemelve az egészségügyi hatásokat.

A Lancet Countdown által végzet vizsgálatokon alapuló jelentés, amelyen orvosok, klímatudósok, közgazdászok dolgoztak, 41 jellemzőt tekint át az extrém szárazságoktól az üzemanyag-használaton át a mezőgazdaságig – írja a Wired nyomán a Népszava.

A klímaváltozással járó kockázatok különösen az alábbi folyamatokon keresztül vezethetnek súlyos egészségügyi és gazdasági károkhoz:

  • Az egyre intenzívebb és gyakoribb hőhullámok különösen az idősekre jelentenek veszélyt, akik olyan lakásokban élnek, ahol eddig nem volt szükség légkondicionálásra. 2018-ban 220 millió 65 éven felüli volt kitéve hőhullámnak a világon, a 2015-ös 209 millióval szemben.
  • A felmelegedés a szabad térben dolgozókra nézve is egészségügyi veszélyt jelent, ezért csökkenteni kell a munkaidejüket. 2018-ban 133,6 milliárd óra munkaidő-kiesést okozott a hőség.
  • Az egyik legdrámaibb hatással az emberek életére a tüzek vannak, 2018-ban a legtöbb napig a közép-afrikai és a dél-ázsiai régiókban élő emberek voltak kitéve tüzeknek.
  • Sok betegség terjedésének kedvez a felmelegedés, illetve az azokat hordozó szúnyogok is részben ennek következtében jutnak el egyre több helyre (mint például a dengue-láz).
  • Az emelkedő hőmérséklet miatt csökkennek a terméshozamok is, minden 1 fok emelkedés a kukorica 7,4, a búza 6, a rizs 3,2 százalékos hozamcsökkenését eredményezi.

Nick Watts, a jelentést kiadó Lancet Countdown főigazgatója arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás által a gyermekkorban okozott egészségügyi károk az egész életre kihatnak, intézkedések nélkül pedig egy egész generáció életét meghatározhatják.

Fotó: MTI/Komka Péter

A jelentés szerint 2018-ban a világ 166 milliárd dollár veszteséget szenvedett az extrém éghajlati változások miatt. Ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázokat a légkörben, az további károkat okoz, emberek egészségének rosszabbodásához, életek elvesztéséhez vezet, gyengíti a Föld összekapcsolódott rendszereit.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam