2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.

Paks 2 felépítésével és a naperőművi kapacitások folyamatos bővítésével Magyarországon az áramtermelés több mint 90 százaléka 2030-ra szén-dioxid-mentessé válik, a közlekedés zöldítése érdekében pedig a 25 ezernél nagyobb lakosságú városokban csak elektromos buszok állnak majd forgalomba a kormány döntése alapján – mondta el a köztársasági elnök.

Ugyanakkor az iparban, főként a cementiparban, a vaskohászatban és a gumigyártásnál technológiaváltásra van szükség a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen 2019. november 19-én
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát. Az erdősültség szintjét tovább akarják növelni, hogy a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2050-ig.

A fosszilis energiahordozók kivezetésével szemben gyakran elhangzik érvként, hogy ez a döntés gazdasági visszaeséssel társul – mondta az államfő, hozzátéve: Magyarország az egyik példa, amely cáfolja ezt a nézetet.

1990-hez képest Magyarországon 7 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, 32 százalékkal mérséklődött az üvegházhatású gázok kibocsátása, eközben az ország GDP-je 47 százalékkal emelkedett. Ezeket az adatokat vizsgálva felmerülhet, hogy a kibocsátás csökkenése a szocialista nagyipar összeomlásával hozható kapcsolatba, azonban ellenérvként hozható fel, hogy 2000-hez képest Magyarország 24 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, miközben GDP-je 29 százalékkal nőtt.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam