2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyengébb államok kevésbé tudnak megbirkózni a klímaváltozás kihívásaival

A Migrációkutató Intézet legújabb angol nyelvű elemzésében a marokkói migrációs helyzetet tekinti át a klímaváltozás és a vízbiztonság aspektusából.

Figyelembe véve, hogy számos afrikai országban, különösen a Száhel-övezetben egyszerre van jelen a gyenge államiság, a nagyfokú társadalmi ellentét, illetve a klímaváltozás, ezek a folyamatok komoly destabilizációs tényezőként fognak működni – írja a jelentés alapján Origo.

Miután 2017-ben az olasz–líbiai megállapodás nyomán drasztikusan esett a Líbia felől Európába érkezők száma, az útnak indulók egy része Marokkón keresztül igyekezett elérni a kontinenst.

Mindezt fokozza, hogy a klímaváltozás következtében fellépő édesvízszűkösség nyomán – amely mind a mezőgazdaság, mind a napi életvitel szempontjából komoly kihívást jelent – maga az ország is egyre erőteljesebben kibocsátó állammá válik.

A növekvő társadalmi egyenlőtlenségek és a romló foglalkoztatási kilátások miatt egyre többen döntenek az elvándorlás mellett. Ugyanakkor az átgondolt, átfogó kormányzati fellépésnek köszönhetően ezen kihívásokat az erős kormányzattal és közigazgatással rendelkező Marokkó még képes mederben tartani.

Azon afrikai országokban, ahol mindez a keretrendszer hiányzik, a klímaváltozás és következményei jóval súlyosabb problémákat okozhat. 

Marokkó perzselő napsütésben Fotó: Patrich Schumacher/flickr.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam