2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Néppárt az innovációban látja a megoldást

Az EPP Zágrábban elfogadott, éghajlatváltozásra vonatkozó pártprogramja komoly problémaként tekint a klímaváltozásra, és az innovációban látja a megoldást az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Az Európai Unió (EU) a világ szén-dioxid-kibocsátásának kevesebb mint tíz százalékáért felelős, és az új Európai Bizottság elnöke ambiciózus tervvel állt elő a konzervatív pártcsalád zágrábi kongresszusán, amely szerint 2030-ra a felére csökkentik Európában a fosszilis tüzelőanyagokból származó, üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az EPP-nek meggyőződése – áll a dokumentumban –, hogy a szén-dioxid-kibocsátást úgy is lehet csökkenteni, hogy egyidejűleg új munkahelyeket teremtenek:

„Ehhez beruházásokra van szükség az összes elérhető alacsony szén-dioxid-kibocsátású vagy -kibocsátásmentes technológia kutatásában és fejlesztésében (...) a zéró kibocsátás elérése érdekében.”

Az EPP ebben kiemeli: támogatják a szociális piacgazdaságot, és megfelelő támogatásokat kezdeményeznek az állampolgárok és a vállalatok számára, hogy csökkenthessék „szénlábnyomukat”, szorgalmazzák továbbá a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó támogatások megszüntetését, és azok átirányítását a szén-dioxid befogását, tárolását és újrafelhasználását szolgáló technológiák fejlesztésére.

Csoportkép készül az Európai Néppárt kongresszusán Zágrábban
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Az előrelépéshez az EPP szerint a fogyasztási szokásokat olyan körkörös gazdaság irányába kell elmozdítani, amelyben a hulladékot erőforrásnak tekintik. Elképzeléseik szerint a zöld innovációba történő beruházás javítani fogja az EU nemzetközi versenyképességét, ugyanakkor ígéretük értelmében a magas európai környezet-védelmi előírásokat, valamint az élelmiszerek és termékek minőségét nem fogják feláldozni a nem uniós országokkal történő kereskedelemben.

Neked ajánljuk
Melbourne levegője a legrosszabb a világon Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok Az ember azt hinné, ilyen csak a mesékben létezik (képgaléria) Fenn a csodás északon – Szélsőségek hazája (filmsorozat)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam