2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akadozó klímavédelem: az országok túl keveset ígérnek, de ahhoz sem tartják magukat

A 2015-ös párizsi klímaügyi csúcstalálkozón 188 ország kötelezte el magát önként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett, országonkénti hozzájárulásokat meghatározva – igaz, ezek önmagukban még nem biztosítanák, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése „jóval 2 Celsius-fok alatt” maradjon az iparosodás előtti szinthez képest.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja és más kutatószervezetek által szerdán közzétett jelentés szerint azonban nemhogy a 2 fokos cél, de még az országonként meghatározott hozzájárulások sem fognak teljesülni a dolgok jelenlegi állása szerint – írja az Economist nyomán a G7.

A kutatók vették a nyolc legnagyobb mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot felszínre hozó országot – ezek együtt a globális kibocsátás 60 százalékát fedik le –, majd a következő 20 évre vonatkozó konzervatív gazdasági növekedést számolva és az országok energiapolitikáját figyelembe véve megbecsülték, milyen szintet érhet el a globális szén-dioxid-kibocsátás 2040-re.

Becslésük szerint ez várhatóan 41 milliárd tonnára fog nőni, ami 5 milliárd tonnával haladja meg azt a szintet, amekkorára a kibocsátás a nemzeti vállalások teljesülése esetén nőne. Az átlaghőmérséklet 2 fok alatt tartása azonban 19 milliárd tonnás kibocsátás alatt lenne reális.

A szén felhasználásának növekedési előrejelzései különösen aggasztóak. A világ legszennyezőbb energiaforrásának felhasználása a tanulmány szerint 15 százalékkal haladja majd meg az országonként meghatározott hozzájárulások megvalósulásával elérhető szintet, és a bolygó túlmelegedésének megakadályozásához szükséges szint négyszerese lesz.

A kezdeti eufória Fotó: UNclimatechange/flickr.com

A jelentés szerint komoly felelősségük van a fosszilis üzemanyagokat és iparágat támogató államoknak.

Vannak ugyanakkor olyan országok, ahol pozitív folyamatok indultak el, Németország például a szénkitermelés támogatásának csökkentését tervezi, az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere jelentősen drágítja a környezetszennyező energiatermelést, és nemrég Új-Zéland is úgy döntött, hogy nem ad engedélyt újabb tengeri olaj- és gázmezők kitermelésére.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam