2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kőrösi Csaba: A lineáris gazdasági modell nem tartható fenn

A közvetlen környezetünket, az országot, Európát, valamint a világ egészét érintő gazdasági, környezeti és klímakérdésekről beszélt a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője a Hír TV Bayer show című műsorában.

Kőrösi Csaba leszögezte: „az a jellegű gazdasági működés, amit kifejlesztettünk az utóbbi kétszáz évben, nem tartható fenn” – idézi az interjúban elhangzottakat a hirtv.hu.

A lineáris gazdasági modell folyamatai, amelyek a „termeld ki, használd nagyon rövid ideig, dobd el, újra termeld ki” elv mentén működnek, egyre több természeti erőforrást igényelnek, ugyanakkor egyre gyorsabban egyre nagyobb mennyiségű hulladék termelésével járnak.

„A természet ezzel szemben nem termel hulladékot, csak mi vagyunk erre képesek. Nem is tud vele mit kezdeni a természet, beleértve a légnemű hulladék jelentős részét is.” Az igazgató szerint következésképp 

„magának a gazdaságnak a logikáját kellene megváltoztatni: röviden úgy szokták mondani, hogy a körforgásos gazdasági modellre kellene áttérnünk”.

Ez azt jelenti, hogy a termelés eddigi logikája helyett – minél nagyobb tömegben bevonni az erőforrásokat, az anyagot, az energiát, a vizet, talajt stb. a termelésbe, aztán a végén mindezt kidobálni – egy zárt anyagforgalmi hurkot, hulladék nélküli működést kell létrehozni.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV internetes oldalán.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam