2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kőrösi Csaba: A lineáris gazdasági modell nem tartható fenn

A közvetlen környezetünket, az országot, Európát, valamint a világ egészét érintő gazdasági, környezeti és klímakérdésekről beszélt a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője a Hír TV Bayer show című műsorában.

Kőrösi Csaba leszögezte: „az a jellegű gazdasági működés, amit kifejlesztettünk az utóbbi kétszáz évben, nem tartható fenn” – idézi az interjúban elhangzottakat a hirtv.hu.

A lineáris gazdasági modell folyamatai, amelyek a „termeld ki, használd nagyon rövid ideig, dobd el, újra termeld ki” elv mentén működnek, egyre több természeti erőforrást igényelnek, ugyanakkor egyre gyorsabban egyre nagyobb mennyiségű hulladék termelésével járnak.

„A természet ezzel szemben nem termel hulladékot, csak mi vagyunk erre képesek. Nem is tud vele mit kezdeni a természet, beleértve a légnemű hulladék jelentős részét is.” Az igazgató szerint következésképp 

„magának a gazdaságnak a logikáját kellene megváltoztatni: röviden úgy szokták mondani, hogy a körforgásos gazdasági modellre kellene áttérnünk”.

Ez azt jelenti, hogy a termelés eddigi logikája helyett – minél nagyobb tömegben bevonni az erőforrásokat, az anyagot, az energiát, a vizet, talajt stb. a termelésbe, aztán a végén mindezt kidobálni – egy zárt anyagforgalmi hurkot, hulladék nélküli működést kell létrehozni.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV internetes oldalán.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam