2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség elbukhatta a klímaváltozás elleni harcot

Az ENSZ legújabb jelentése szerint egyre reménytelenebbnek tűnik, hogy sikerüljön a globális felmelegedést a párizsi klímaegyezményben kitűzött másfél-két Celsius-foknál megállítani.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által kiadott jelentés azt vizsgálta, mekkora az olló a valós szén-dioxid-kibocsátás és a beütemezett emissziós célok között – derül ki a Qubit. összefoglalójából.

Az Emissions Gap Report 2019 című dokumentum szerint a kormányoknak ötszörösére kell növelniük kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseiket, ha teljesíteni akarják a mind irreálisabbnak tűnő 1,5 fokos célt.

A célok és a valós teljesítmény közti szakadék olyan nagy, hogy még ha az egyes országok be is tartják a jelenlegi ígéreteket, akkor is kétszer ekkora lesz a felmelegedés az évszázad végéig.

A UNEP értékelése szerint „a helyzet sivár. Az országok nem állították meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését, emiatt most még gyorsabban és radikálisabban kell cselekedni”. Ha a legnagyobb kibocsátók többsége nem fokozza 2015-ös vállalásait, a másfél fokos felmelegedést jócskán felülmúljuk.

Inger Anderson, a UNEP ügyvezető igazgatója szerint 2020-ban radikális lépésekkel, minél nagyobb mértékben vissza kell fogni a szén-dioxid-kibocsátást – ez indíthatja el a gazdaságok és a társadalmak hosszabb távú átalakulását.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam