2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vállalatok és a kormányzatok után a sportklubok is versenybe szállhatnának az élhetőbb klímáért

Egy brit tanulmány szerint az Aranylabdára esélyes húsz labdarúgó repülős utazásaival idén összesen 505 tonna szén-dioxiddal terhelte meg a környezetet.

Andrew Welfle, a Manchesteri Egyetem éghajlatváltozással foglalkozó kutatója kiemelte: ebben a témában a kluboknak többet kellene tenniük. A szakember ezért azt szorgalmazza, hogy

csökkentsék a légi közlekedést, és találjanak alternatív megoldásokat a gyakran utazó labdarúgók számára.

A legtöbb kilométert azok a játékosok gyűjtötték össze, akik Európából rendszeresen más kontinensekre utaznak a válogatottjukhoz. Az első három közé a brazil Marquinhos (Paris Saint-Germain) 110 787 kilométerrel, honfitársa, Roberto Firmino (Liverpool) 97 907-tel, valamint a dél-koreai Szon Hung Min (Tottenham Hotspur) 88 289-cel került be.

Fotó: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Gabrielle Joyner

Marquinhos utazásaival 53,5 tonna szén-dioxidot „termelt”, míg az idei Aranylabda legfőbb esélyesének tartott argentin Lionel Messi (Barcelona) 20,9 tonnát, a holland Virgil van Dijk (Liverpool) pedig 16,5 tonnát a tanulmány szerint.

Welfle szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek és az angol Premier League-nek is foglalkoznia kellene azzal, hogyan tudnák csökkenteni ezeket az adatokat.

A tanulmány ugyan kiemelte a magánrepülők okozta károk nagyságát, de arra már nem tért ki, hogy a játékosok által megtett kilométereknek mekkora részét képezik az ilyen járművekkel megtett utak, illetve mennyi köthető menetrend szerinti repülőgépekhez vagy csoportos különjáratokhoz.

Neked ajánljuk
Csehország elutasítja az unió új klímavédelmi célját Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam