Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vállalatok és a kormányzatok után a sportklubok is versenybe szállhatnának az élhetőbb klímáért

Egy brit tanulmány szerint az Aranylabdára esélyes húsz labdarúgó repülős utazásaival idén összesen 505 tonna szén-dioxiddal terhelte meg a környezetet.

Andrew Welfle, a Manchesteri Egyetem éghajlatváltozással foglalkozó kutatója kiemelte: ebben a témában a kluboknak többet kellene tenniük. A szakember ezért azt szorgalmazza, hogy

csökkentsék a légi közlekedést, és találjanak alternatív megoldásokat a gyakran utazó labdarúgók számára.

A legtöbb kilométert azok a játékosok gyűjtötték össze, akik Európából rendszeresen más kontinensekre utaznak a válogatottjukhoz. Az első három közé a brazil Marquinhos (Paris Saint-Germain) 110 787 kilométerrel, honfitársa, Roberto Firmino (Liverpool) 97 907-tel, valamint a dél-koreai Szon Hung Min (Tottenham Hotspur) 88 289-cel került be.

Fotó: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Gabrielle Joyner

Marquinhos utazásaival 53,5 tonna szén-dioxidot „termelt”, míg az idei Aranylabda legfőbb esélyesének tartott argentin Lionel Messi (Barcelona) 20,9 tonnát, a holland Virgil van Dijk (Liverpool) pedig 16,5 tonnát a tanulmány szerint.

Welfle szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek és az angol Premier League-nek is foglalkoznia kellene azzal, hogyan tudnák csökkenteni ezeket az adatokat.

A tanulmány ugyan kiemelte a magánrepülők okozta károk nagyságát, de arra már nem tért ki, hogy a játékosok által megtett kilométereknek mekkora részét képezik az ilyen járművekkel megtett utak, illetve mennyi köthető menetrend szerinti repülőgépekhez vagy csoportos különjáratokhoz.

Neked ajánljuk
30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás Az elmúlt öt év volt a Föld legmelegebb fél évtizede A világ megáll, a környezet lélegzethez jut, de mi lesz utána? Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam