2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi van a problémák tudatosításán túl?

A klímaváltozás leküzdéséhez nemcsak könyörtelen helyzetfelismerésre, de konstruktív elképzelésekre és megoldásokba vetett bizalomra is szükség van.

Meddig hasznos, és mire lehet elég a célzott pesszimizmus egy klímaváltozás fenyegetésében élő társadalomban? – tette fel a kérdést a Németország-szerte nagy támogatottság mellett zajló klímatüntetések kapcsán Jochen Bittner, a die Zeit véleményrovatának vezető szerkesztője a The New York Timesban szeptemberben publikált írásában. 

A Greta Thunberg által megkezdett klímasztrájk folytatásaként a Fridays for Future mozgalom egész bolygón végigsöprő tiltakozási hulláma erőteljes képekkel, borúlátó jóslatokkal figyelmeztet az ember által okozott klímaváltozás fenyegető következményeire. 

Nincs B bolygó – transzparens egy klímatüntetésről Fotó: needpix.com

Bittner leszögezi: a fiataloknak nem egyszerűen joguk, hanem kötelességük is, hogy kellő hajthatatlansággal és kritikus éleslátással felismerjék azokat a hibákat és tévedéseket, amelyeket az előttük járó, a világot összetettebben látó, ugyanakkor a mindennapos feladatokba beleveszett és belekényelmesedett generációk nem vesznek észre.

Épp ezért a célzott pesszimizmus, amely alkalmas arra, hogy szembesítsen az egymásra tornyosuló problémák fenyegetésével, és felébressze a cselekvés igényét, elérte célját – és többre nem képes – véli Jochen Bittner.

A megoldások kereséséhez és felismeréséhez azonban szükség van egy bizonyos fokú optimizmusra is.

Ez azonban az elmúlt évek közvélemény-kutatásai alapján meglehetősen hiánycikké vált: Németországban egy friss felmérés szerint mindössze a megkérdezettek 32 százaléka bízik abban, hogy az emberiségre jobb jövő vár, 39 százalékuk pedig minden olyan találmányt betiltana, amely akár a legkisebb negatív kockázatot hordozza magában.

A klímaváltozás leküzdéséhez nemcsak könyörtelen helyzetfelismerésre, de konstruktív elképzelésekre és megoldásokra – az emberi szellem erejébe és a technológiába vetett bizalomra – is szükség van, szögezi le Jochen Bittner. A hidrogénhajtású repülőgépek vagy a kibocsátás nélküli autók, amelyek egy évtizeddel ezelőtt még sci-fi-be illő hagymázas álomnak tűntek, kezdenek kézzel fogható lehetőséggé válni – de a megvalósításukhoz szükség lenne befektetésekre, kutatásra, kockázatvállalásra, és mindenekelőtt optimizmusra.

Neked ajánljuk
A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Az unióban az új válság mellett is terítéken marad a klímavédelem 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam