2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehet klímabarát az európai gazdaság?

Az Európai Bizottság ajánlásokat tett közzé arról, miként kell átalakítani az Európai Unió energiaigényes iparágait ahhoz, hogy 2050-re meg lehessen valósítani a körforgásos és klímasemleges gazdaság megteremtésére irányuló uniós szintű célkitűzéseket.

Az ajánlások között olyan intézkedések szerepelnek, amelyek megfelelő piaci impulzusokat adhatnak az új beruházások vonzásához, és segíthetnek a vállalatoknak a klímasemlegesség eléréséhez szükséges költséghatékony megoldások megvalósításában – írja az MTI nyomán a hirado.hu.

Az állásfoglalás szerint piacot kell teremteni a klímasemleges és körforgásos gazdaságból származó termékeknek, például átgondoltabb közbeszerzések révén, segíteni kell a fogyasztókat abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak, és nagy volumenű kísérleti projektekkel és uniós forrásokkal kell támogatni a tiszta technológiák piaci megjelenését.

Az Európai Bizottság az energiahatékonyság elsődlegességének elvével összhangban sürgeti az átállást az alternatív, klímasemleges energia- és nyersanyagforrásokra. Emellett javaslatot tettek egy ipari átalakulással foglalkozó megfigyelőközpont létrehozására, amely nyomon követheti az ipar klímasemlegesség felé tett lépéseit, valamint iránymutatással szolgálhat az érintetteknek.

Fotó: shutterstock.com

Az egyes iparágak képviselőiből álló szakértői csoport bevonásával megfogalmazott ajánlások hangsúlyozták:

az átalakulásnak méltányos módon kell történnie, hogy a munkavállalók a jövőben is használható készségekre tehessenek szert, valamint hogy a szóban forgó iparágakra épülő közösségek segítséget kapjanak az átálláshoz.

Az Európai Bizottság 2020 elején fogja bemutatni az ajánlásokat a tagállamoknak, az EU Versenyképességi Tanácsának és az Európai Parlamentnek.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam