2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A drámai fordulópontok már mögöttünk lehetnek

Újabb kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a klímaváltozáshoz kapcsolódó természeti folyamatok meghaladták azt a pontot, ahol a károk még visszafordíthatók lettek volna.

Egy az Exeteri Egyetem kutatói szerint 30 év alatt lehetne elérni a zéró kibocsátást, de az kérdéses, hogy az emberiségnek van-e ennyi ideje – írja a CNN alapján a hvg.hu.

A Nature-ben publikált kutatásban a Timothy Lenton professzor vezetésével dolgozó csoport kilenc olyan területet azonosított, amelyek alapján meg kell kongatni a vészharangot.

Fordulóponthoz érkezett az Amazonas erdőinek pusztulása, a sarkvidéki tengeri jég és a grönlandi, valamint a nyugat-antarktiszi jéglemezek olvadása.

A kutatócsoport szerint ezek az események összekapcsolódnak, mindegyik befolyásolja a másikat, és összeadódva súlyosbítják a klímaválságot.

Fotó: pxhere.com

Az ENSZ  napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint világszerte évi 7,6 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat – amire gyakorlatilag nincs esély. 

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam