2020. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az utolsó pillanatban: erős szavak a madridi klímacsúcs előtt

A klímaváltozás már nem hosszú távú probléma, hanem olyan globális válság, amely komolyan fenyegeti az emberiséget – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlatváltozási Keretegyezményének jövő héten kezdődő 25. ülése alkalmából.

A nemzetközi szervezet vezetője hangsúlyozta: a klímaváltozás gyorsabb, mint amennyire az emberiség e változás megfékezése útján halad, és hamarosan elérünk ahhoz a ponthoz, „ahonnan már nincs visszaút”. A klímaválság hatásai nyilvánvalóak:

a mérések kezdete óta az elmúlt öt évben volt a legmelegebb, a tengerszintje a legmagasabb, a sarki jégtakarók példátlan sebességgel csökkennek, a szárazföldi és tengeri biodiverzitás veszélyben van. Emellett növekvő gyakorisággal fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek.

„Sok évtizeden át az emberi faj háborút viselt a bolygó ellen, és a bolygó most visszatámad” – fogalmazott António Guterres, de egyúttal hangsúlyozta: szavai nem a kétségbeesés, hanem a remény üzenetét hordozzák, azért, hogy az emberiség nézzen szembe, és hagyjon fel a természet pusztításával, ahogy azt a tudományos világ is sürgeti.

Forrás: TRT World Now/youtube.com

Az ENSZ-főtitkár szorgalmazta a cselekvés új korszakának kezdetét, a klímaválsággal szembeni ambiciózusabb globális küzdelmet:

a kormányoknak erős elkötelezettséget kell tanúsítaniuk a karbonsemlegesség 2050-es elérése, valamint a károsanyag-kibocsátás drámai csökkentése mellett 2030-ra.

A spanyol fővárosban hétfőn kezdődő kéthetes klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát, 50 állam- és kormányfő lesz jelen, csakúgy mint az Európai Unió új vezetői. A szervezők összesen mintegy 25 ezer résztvevőre számítanak a COP25 eseményein.

Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából Mentőövet dob a MAKSZ az állásukat vesztett kreatív és kommunikációs szakemberek számára Színes hímzésekről köszön ránk a természet szépsége
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam