Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élharcosból csúcsszennyező

Kína néhány éve még komoly pénzeket fektetett a megújuló energiákba. Aztán jött a nagy fordulat Pekingben, aminek köszönhetően rövid idő alatt a világ legnagyobb emissziós értékeket felmutató országává változtak át.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) utolsó jelentése a legnagyobb  államok klímavédelmi erőfeszítéseit elemezve ismét megerősítette, hogy az ázsiai országhoz köthető a legnagyobb károsanyag-kibocsátás a világon – írja a Financial Times alapján a Privátbankár.

Az összkibocsátás 78 százalékáért felelős leggazdagabb országok környezetterhelésének 29 százaléka Kína számlájára írható.

A kínai napelemgyártó vállalatok pár éve még döbbenetes iramú növekedést produkáltak – ma pedig már csak csöndben haldokolnak. 

Füstbe ment zöld fordulat

A tiszavirág-életű zöld reneszánsz öt évvel ezelőtt kezdődött. Akkor még vágtatott a gazdaság, volt hát miből pénzt pumpálni az ágazatba. Most az elmúlt évtizedek leglassabb növekedési fázisát szenvedi el a kínai gazdaság, így ismét a szennyező, de rövid távon olcsóbb nehézipar került előtérbe.

A vezetés számára abszolút prioritás a gazdaság újrastabilizálása – minden egyébnek, így a klímavádelemnek is helyet kell szorítania ezeknek a politikai megfontolásoknak.

A pekingi kormány tavaly év közepén megszüntette a napelem-támogatásokat, és egyúttal csökkentette a szélerőművekét is. Kína aktuális klímacélja a szakértők szerint egyébként is túl puha: túlságosan nagy mozgásteret biztosít mindenféle szénenergiai manővernek.

Szénerőmű Sanhszi tartományban Fotó: Kleineolive/Wikimedia Commons

Több, a gazdaságon kívüli tényező is nehezíti azt, hogy Kína felelősebb klímapolitikát folytasson. Az egyik az USA-val való elmérgesedő viszony, a hongkongi konfliktus, végül Greta Thunberg alakja. A fiatal svéd aktivistalányt Kínában sokan a liberális nyugati értékrend megtestesítőjének tekintik, ami fokozza a klímavédő értékrenddel szembeni ellenérzéseket.

Az emissziónövekedés miatt egyre nagyobb politikai nyomás helyeződik Kínára, hogy változtasson az energia-irányelvein.

Az érvek azonban lepattannak a kormányról. Az általános replika az, hogy Kína várhatóan még túl is teljesíti a 2015-ben vállalt klímacéljait anélkül, hogy átszabná az energiapiacát.

Neked ajánljuk
30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás 30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás Nagyon úgy néz ki, hogy a koronavírus a napelemeket sem kíméli Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam