2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ-főtitkár: világszerte milliók kérik a vezetőket, hogy tegyenek többet a klímavészhelyzet ellen

Világszerte milliók, főként fiatalok kérik a vezetőket arra, hogy tegyenek sokkal többet a klímavészhelyzet ellen – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet Éghajlatváltozási Keretegyezménye 25. ülésének megnyitóján Madridban.

„Tudják, hogy ma kell a helyes útra lépnünk, és nem holnap” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a december 13-ig tartó madridi konferencia lehetőséget ad az ehhez szükséges fontos döntések meghozatalára.

 António Guterres szerint az eddigieknél „jóval ambiciózusabbnak” kell lenni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésében. A főtitkár rámutatott:

a változás lassú ritmusa különösen azért frusztráló, mert mindehhez az eszközök és technológiák nagy része rendelkezésre áll.

António Guterres beszámolt arról, hogy mintegy hetven ország kész fokozni nemzeti hozzájárulását a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

António Guterres beszéde  Forrás: United Nations/youtube.com

Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök szerint az emberen múlik, hogy helyreállítsa a saját maga által okozott környezeti károkat. Mint fogalmazott, 

Madrid a klímavészhelyzet elleni harc, valamint a párbeszéd fővárosa kíván lenni.

„Nincs más alternatíva mint a cselekvés” – jelentette ki, gyorsabb tetteket sürgetve a károsanyag-kibocsátás mérséklése terén, ugyanakkor bejelentette, hogy Spanyolország kész fokozni a csökkentés ritmusát.

Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfő, Carolina Schmidt chilei környezetvédelmi miniszter és António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ madridi klímakonferenciájának megnyitóján Fotó: MTI/EPA/Emilio Naranjo

A konferencia megnyitóján Hoesung Lee, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) elnöke figyelmeztetett: a hőmérséklet növekedése fenyegetni fogja az emberiség létezését ezen a bolygón. Jelentéseink azt mutatják, hogy a felmelegedés hatásai sokkal súlyosabbak, mint azt korábban gondolták – mutatott rá a szakember.

A madridi klímakonferencián a világ 196 országa képviselteti magát. Mintegy ötven állam- és kormányfő van jelen, csakúgy mint az Európai Unió intézményeinek új vezetői, akik a megnyitót követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a klímacélokat.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam