2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzeti adatbázis segíti az alkalmazkodást

Új éghajlati sérülékenységi vizsgálatok, illetve a helyi és az országos klímapolitikai tervezést segítő eszközök születtek a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) továbbfejlesztése során.

A 2016-ban létrehozott NATéR kibővítése, fejlesztése során a kutatások mélységének és az érintett ágazatok körének bővítésére, valamint a klimatológiai adatbázis megújítására és területi kiterjesztésére is sor került.

Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat szem előtt tartotta, hogy olyan eszköztár jöjjön létre, amely az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást érintő döntésekben éppúgy segíti az önkormányzatok, mint a kormány munkáját.

A projekt keretében számos új tudományos eredmény született. Vizsgálták többek között a klímaváltozás hatásait a sekély felszín alatti vizekre, illetve a víziközmű-szolgáltatások éghajlati sebezhetőségét. Új témaként jelent meg a földtani veszélyforrások éghajlatvédelmi szempontú értékelése, valamint az épített környezet, amelyen belül az épületállomány sérülékenysége és a belterületi vízrendezés lehetőségei kerültek fókuszba.

Fotó: nater.mbfsz.gov.hu

A NATéR továbbfejlesztett változatában újdonságot jelentenek a kritikus infrastruktúra egyes elemeivel és a turizmus éghajlati szempontú értékelésével kapcsolatos információk is. A fejlesztés során a tudományos eredmények mellett kiemelten odafigyeltek arra is, hogy az adatokat a felhasználók – különösen az önkormányzatok, helyi döntéshozók – számára könnyebben elérhetővé tegyék, felhasználhatóságukat javítsák.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam