2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szén-dioxid-megfigyelő rendszert épít az Európai Űrügynökség

1,8 milliárd eurót szavaztak meg az Európai Űrügynökség, az ESA részére az Európai Unió tagállamai a csütörtökön Sevillában véget ért Space 19+ kormányközi konferencián.

A sevillai csúcson meghozott döntések után az ESA világviszonylatban legerősebb, földmegfigyelő műholdflottája 11 új eszközzel bővül. A mérő- és megfigyelőeszközök közül három kizárólag a szén-dioxidra koncentrál majd.

A műholdak képesek lesznek megkülönböztetni az emberi tevékenység által a légkörbe kerülő CO2-ot a természetes (például szeizmikus) folyamatok során keletkezett szén-dioxidtól. 

A 2025-től felbocsátandó többi műhold feladata is a klímaváltozás vizsgálata, illetve Afrika és az Antarktisz megfigyelése lesz. A Sentinel műholdak már jelenleg is komoly eredményekkel járultak hozzá a globális földi folyamatok megismeréséhez és megértéséhez – számolt be a Qubit.

Forrás: ESA/qubit.hu
Neked ajánljuk
Szokatlanul meleg van Szibériában A vártnál is gyorsabb a klímaváltozás Sok múlhat a piaci szereplők eltökéltségén Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam