2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímakonferenciák kezdete óta több mint fél Celsius-fokkal lett melegebb a Föld

Az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban megrendezett első klímakonferenciája óta a Föld több mint fél fokkal lett melegebb, óriási mennyiségű jég olvadt el, és világszerte pusztító időjárási katasztrófák sora következett be.

Az AP hírügynökség az ENSZ hétfőn Madridban kezdődő kéthetes klímakonferenciája (COP25) előtt összegyűjtötte a klímaváltozással kapcsolatos adatokat az elmúlt csaknem három évtizedre visszatekintve.

Az amerikai Országos Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA) adatai szerint a Föld légkörében a szén-dioxid mennyisége 358 ppm-ről csaknem 412 ppm-re emelkedett, ami 27 év alatt 15 százalékos növekedést jelent.

A fosszilis tüzelőkből és az iparból eredő üvegházhatású gázok kibocsátása 1992-ben 6,06 milliárd tonna volt, 2017-ben viszont már 9,87 milliárd tonnát mértek, ami a Global Carbon Project szerint 25 év alatt 63 százalékos növekedést jelent.

A globális átlaghőmérséklet 27 év alatt 0,57 fokkal nőtt a NOAA megállapítása szerint.

Fotó: pixabay.com

Az északi-sarki jég éves átlagos kiterjedése az 1992-es 4,7 millió négyzetkilométerről 2019-re 3,9 millió négyzetkilométerre csökkent, ami 17 százalékos visszaesést mutat az amerikai Országos Hó- és Jégadatközpont szerint.

Egy, a Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint 1992 és 2017 között az Antarktisz jégmezői három billiárd tonna jeget vesztettek az olvadás miatt.

A tengerek globális szintje 1992 óta a NOAA adatai szerint évente átlagosan 2,9 millimétert emelkedett, ami összesen 78,3 milliméteres tengerszint-növekedést jelent.

1993. január 1-je óta 212 időjárási katasztrófa következett be, amely az Egyesült Államoknak egyenként legalább egymilliárd dollárjába (303 milliárd forintjába) került az inflációhoz igazítva. A katasztrófáknak emellett több mint tízezer halálos áldozatuk volt.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam