2022. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa mutathat utat Madridban

Elrajtolt az ENSZ klímakonferenciája Madridban, ahol a nyitónapon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen beiktatott elnöke felszólalásában olyan zöldmegállapodást vázolt fel, amely a kontinens nyugati és keleti felének egyaránt segítene.

A világszervezet Éghajlatváltozási Keretegyezményének égisze alatt megrendezett 25. ülés (COP25) az ENSZ főtitkára szerint lehetőséget ad a klímavészhelyzet elhárításához szükséges fontos döntések meghozatalára – derül ki a Magyar Nemzet összefoglalójából.

Európai szempontból a nyitónap egyik legfontosabb mozzanata Ursula von der Leyen beszéde volt. Az elnök szerint az Európai Bizottság másfél héten belül prezentálja a Frans Timmermans nevével fémjelzett zöldmegállapodás részleteit,

amely lerakja az unió növekedési stratégiájának alapjait, hogy 2050-re Európa a világ első klímasemleges kontinensévé válhasson.

Az átmenettel mindenkin segítünk, máskülönben nincs értelme a folyamatnak – mondta Von der Leyen, az Igazságos Átmeneti Alap forrásait ajánlva azon tagállamok figyelmébe, amelyeknek több pénz kell a karbonsemleges gazdaság kialakításához.

Forrás: European Commission/youtube.com

Magyarország számára is kiemelten fontos kérdésről van szó. Orbán Viktor miniszterelnök november elején Prágában mondta el: ahhoz, hogy a magyar gazdaság 2050-re karbonmentes legyen, minden évben a GDP 2,5 százalékát kellene az átalakításra fordítani. Ugyanez az arány Hollandia esetében 0,5 százalék lenne.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal A Földközi-tenger védett területeit is elborító műanyag eredete Tavaly kevesebb autót adott el az Audi, de az elektromos modellek értékesítése kilőtt
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam