2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás évente 20 millió embert kényszerít otthona elhagyására

A Madridban zajló COP25 klímacsúcsra időzítette legfrissebb jelentését az 1942-ben alapított brit segélyszervezet, az Oxfam: a dokumentum szerint a klímaváltozással egyre sűrűsödő időjárási szélsőségek az elmúlt évtizedben évente átlagosan 20 millió embert kényszerítettek otthonaik elhagyására.

Bár a Föld minden országában előfordulnak extrém meteorológiai helyzetek, bizonyíthatóan a szegény országok vannak a legnagyobb veszélyben. Az Oxfam szerint az elmúlt évtizedben lakóhelyüket természeti katasztrófák miatt elhagyni kényszerülők 80 százaléka ázsiai – ezen a földrészen él a világ legszegényebbjeinek több mint egyharmada – írja a Qubit.hu.

Az 52 tagot számláló fejlődő kis szigetországok csoportjában (Small Island Developing States, SIDS) a legnagyobb a klímamigráció kockázata.

Kubától Tuvaluig 150-szer nagyobb a kockázata annak, hogy az ott lakóknak valamiféle katasztrófa (szökőár, hurrikán, árvíz, aszály stb.) miatt menekülniük kell otthonukból.

A fejlődő afrikai és dél-amerikai régiók kitettsége általánosan egy nagyságrenddel nagyobb, mint a fejlett észak-amerikai és európai területeké. Ennek ellenére a nemzetközi közösség kevés előrelépést tett új források biztosítása felé annak érdekében, hogy a szegény országok mérsékelhessék az éghajlati veszélyhelyzet veszteségeit.

Fotó: Jo Harrison/Oxfam

Ezért az Oxfam arra szólítja fel a COP25 klímacsúcs résztvevőit, hogy sürgősen és közösen lépjenek fel a klímaválságnak leginkább kitett embertársaik védelmében és a károk enyhítése érdekében.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam