2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamburgban nem humbug a klímavédelem

A város új klímastratégiája 400 konkrét intézkedést tartalmaz annak érdekében, hogy az épületek, a közlekedés és az energiatermelés átalakításával 2050-re elérhessék a karbonsemlegességet.

A hamburgi szenátus nemrégiben fogadta el a város új éghajlati tervét és a végrehajtásához szükséges éghajlatvédelmi jogszabálycsomagot. A végrehajtás előkészítése már a következő év elején megkezdődik – írja a Napi.hu.

A komplex csomag a közlekedésre, a háztartásokra, de a kereskedelemre, az iparra és a szolgáltató szektorra is kötelezettségeket ró.

Hamburg a jövőben nemcsak a szélenergia felhasználását szándékozik fokozni, de emellett új sínre teszik a város fotovoltaikus programját. Mégpedig úgy, hogy 2023-tól kötelezettségként vezetik be a napenergia-felhasználást az újonnan létesített épületek esetében, hosszú távon pedig vizsgálják a kötelezettség a meglévő ingatlanokra való kiterjesztésének lehetőségét is.

Fotó: pixabay.com

Felülírták a korábbi szén-dioxid-mentesítési ütemterveket, módosulnak az épületek energetikai szabványai, de a tömegközlekedés korszerűsítésére vonatkozó korábbi elképzelések éppúgy, mint a kerékpáros közlekedés könnyítésére és infrastrukturális korszerűsítésére vonatkozó eddigi tervek.

A városnak azzal is növelnie kell a megújuló energiaforrások arányát, hogy a fűtési rendszerek cseréjében tevékenyen részt vállal.

Emellett a döntés értelmében a köztulajdonban lévő épületek felújítása csak energiahatékony, ugyanakkor példaértékű módon történhet meg. A hamburgi szenátus becslése szerint mindez a városnak kétmilliárd eurójába is kerülhet.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam