2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú ember szorulhat humanitárius segélyre a klímaváltozás miatt az ENSZ szerint

A háborúk, a konfliktusok, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás miatt jövőre rekordszámú ember szorulhat humanitárius segélyre – közölte Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerdán Genfben.

A világszervezet elemzése mintegy 168 millióra becsüli a rászorulók számát, vagyis a világon szinte minden 45. ember érintett. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) szerint az idén 146 millióan szenvedtek szükséget világszerte.

A humanitárius segély nemcsak élelmiszert foglal magában, hanem lakósátrak vagy más szálláshelyek biztosítását, de orvosi ellátást és iskolák üzemeltetését is az erőszak és természeti katasztrófák elől menekülőknek – írja a dpa német hírügynökség alapján az MTI.

„A helyzet csak súlyosbodni fog, ha nem foglalkozunk a klímaváltozás következményeivel és a konfliktusok kiváltó okainak kezelésével”

– hangsúlyozta Lowcock. Az ENSZ 109 millió embernek nyújt segítséget, a többieket más nemzetközi szervezetek látják el, vagy bilaterális segítségnyújtás keretében kapnak támogatást. Ehhez mintegy 29 milliárd dollár (9 ezer milliárd forint) fog kelleni 2020-ban.

Forrás: UN Humanitarian/youtube.com

Az idei évben hasonló nagyságrendű összegre lett volna szükség. 2019 novemberéig ebből 16 milliárd dollár gyűlt össze. Ez rekordmennyiség, de így is csak a kiadások 55 százalékát fedezte. António Guterres ENSZ-főtitkár hangsúlyozta:

„Felszólítok mindenkit arra, hogy segítsen megbirkóznunk a humanitárius kihívásokkal, amelyek 2020-ban várnak ránk.” 

A világon 53 ország lakói vannak rászorulva humanitárius segélyre. A legnagyobb igény a támogatásra a polgárháborús Jemenben és Szíriában, illetve a 2018 óta több mint 2200 életet követelő ebolajárvánnyal küzdő Kongóban van.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget Hidrogénmeghajtású repülők tervét mutatta be az Airbus
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam