2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassabban, de tovább emelkedik a szén-dioxid-kibocsátás mértéke a világon

A becslések szerint a világ 2019-ben összesen 10,57 milliárd tonnányi szén-dioxidot bocsátott ki a légkörbe. Ez csaknem 255 millió tonnával, vagyis 0,6 százalékkal több, mint 2018-ban – olvasható a Global Carbon Project (GCP) nevű nemzetközi szervezet által kiadott két tanulmányban.

Tavaly a szén-dioxid-kibocsátás mértéke 2,1, két évvel ezelőtt 1,5 százalékkal emelkedett. A 2010-es évek közepén néhány év akadt, amikor a globális emisszió alig nőtt – idézi az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent kutatást az MTI.

A szén, olaj és gáz égetéséből származó szén-dioxid 1,8 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést okozott az iparosodás előtti időszakhoz képest.

„Az emisszió mértéke jóval lassabban növekedett, mint tavaly, de még mindig világrekord-mennyiségű a kibocsátás” – mondta Rob Jackson, a Stanford Egyetem klímakutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A szén az emberi tevékenységből származó szennyezés elsődleges forrása Fotó: Lock the Gate Alliance/flickr.com

Hozzátette, az Amerikai Tudományos Akadémia negyven éve felhívta a figyelmet a szén és a klíma problémakörére, azóta a szén-dioxid-kibocsátás globális mértéke megduplázódott, és „a világ katasztrofális klímaváltozás felé sodródik”.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kibocsátása is 1,7 százalékkal csökkent 2018 és 2019 között, Kínáé azonban 2,6 százalékkal, Indiáé pedig 1,8 százalékkal emelkedett.

Kína messze a legnagyobb szénszennyező ország, a 2019-es emisszió 28 százaléka írható a számlájára. Az Egyesült Államok a második helyen szerepel 14,5 százalékos részesedéssel.

A szénből származó szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban és az Európai Unióban 10-10 százalékkal csökkent, világszerte pedig csaknem egy százalékkal, azonban továbbra is az emberi tevékenységből származó szennyezés elsődleges forrása.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam