2020. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idei Nobel-díjasok is a klímavédelem sürgősségét hangsúlyozták

Didier Queloz csillagász, Esther Duflo közgazdász és Stanley Whittingham kutató is a klímavédelem sürgősségét hangsúlyozta a díjak átvételét megelőző szombati sajtótájékoztatón.

Queloz, aki megosztva kapta a fizikai Nobel-díjat egy napszerű csillag körül keringő exobolygó felfedezéséért, az ENSZ Madridban zajló klímakonferenciája kapcsán vitába szállt azokkal, akik lerázzák magukról a klímaváltozás problémáját, mondván, egyszer úgyis elhagyjuk a Földet.

„Szerintem ez egyszerűen felelőtlen, mivel ezek a csillagok olyan távol vannak, hogy véleményem szerint nincs komoly esélye annak, hogy azokra menekülhetünk a Földről.”

„Azt is figyelembe kell venni, hogy mi egy olyan faj vagyunk, amely ezen a bolygón alakult ki és fejlődött. Nem arra vagyunk kitalálva, hogy túléljünk bármilyen más planétán. Jobban tesszük, ha időt és energiát fordítunk a Föld megmentésére.”

Az idei fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Didier Queloz svájci csillagász
Fotó: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Jonas Ekstromer

A közgazdaságtani Nobel-emlékdíjjal kitüntetett egyik kutató, Esther Duflo figyelmeztetett arra, hogy a klímaváltozással való megküzdés „viselkedésbeli változást is követel, főként a gazdag országoktól”, amelyek a javak és az energia nagy fogyasztói.

M. Stanley Whittingham, aki két kutatótársával a lítiumionos akkumulátor kifejlesztéséért veheti át a kémiai Nobel-díjat, úgy vélte: „itt az idő, hogy segítsük a klímakérdés megoldását”, „de pragmatikusnak kell lennünk. Nem lehet csak úgy lekapcsolni minden szén-dioxidot”.

Neked ajánljuk
Szokatlanul meleg van Szibériában A vártnál is gyorsabb a klímaváltozás Az EIB is segítheti a hazai klímasemlegesség ügyét Lefolyótisztítás házi praktikákkal Davosban fújt riadót a német kancellár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam