2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kelet-közép-európai zöld szervezetek az EU-klímacél támogatására kérik kormányfőiket

Csaknem félszáz zöld egyesület nyílt levélben kéri a magyar, cseh és lengyel miniszterelnököt, hogy a december 12–13-i EU-csúcson fogadják el az Európai Unió 2050-ig szóló klímasemlegességi célkitűzését, amelyet korábban nem támogattak.

A kormányfőknek címzett nyílt levél a „magyar, lengyel és cseh társadalom nevében” kéri, hogy az EU legkésőbb 2050-re legyen karbonsemleges – közölte a felhívás egyik csatlakozójaként a Magyar Természetvédők Szövetsége az MTI-vel.

Érvelésük szerint az éghajlatváltozás káros hatásait a lakosság és a gazdaság is érzi, és az eddigi intézkedések nem elegendőek, de azonnali cselekvéssel még elkerülhetők a visszafordíthatatlan folyamatok.

A cél meghatározása megfogalmazásuk szerint több uniós finanszírozást tenne elérhetővé, javítaná a versenyképességet, az energiabiztonságot és az itt élők életminőségét, jobb egészséget és munkalehetőségeket teremtene, kedvezne az innovatív üzleti kezdeményezéseknek.

A negyedik globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti tüntetés résztvevői a Batthyány téren
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Magyarországról az MTVSZ mellett az Energiahatékony Wekerle Civil Társaság, a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete, a Levegő Munkacsoport, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Másfél fok – éghajlatváltozás közérthetően, a Reflex Környezetvédő Egyesület, a V4SDG – Visegrád a Fenntarthatóságért, a WWF Magyarország és a Zöld Kapcsolat Egyesület csatlakozott a felhíváshoz.

Neked ajánljuk
Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Üres ígéretekkel és szolidaritás nélkül nem lehet megállítani a felmelegedést A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam