2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svéd szénadó mutathat utat

Az IMF legfrissebb tanulmánya szerint annak érdekében, hogy betartsuk a párizsi egyezményben rögzített vállalásokat, az országoknak már most be kellene vezetniük a szén-dioxid-adót, melyet 2030-ig 75 dollár/tonnára kellene emelni.

Egyedül a 75 dollárnál nagyobb szén-dioxid adó tenné lehetővé a Párizsi Klímaegyezményben vállalt célok teljesítését – idézi az IMF tanulmányának megállapításait ismertető cikkében a Portfolio.

Számos gazdaságban már bevezetésre került valamilyen formában a szénadó, azonban a mértéke a kibocsátott szén-dioxid tonnájára vetítve 2 dollár körül mozog, ami nagyon messze van a 75 dolláros céltól.

Így amennyiben ezt az utat választaná a világ, jóformán azonnal be kellene mindenhol vezetni a rendszert, és 2030-ig fel kéne tornászni az adót 75 dollárig.

Ez természetesen az energia árának emelkedését hozná magával, ezért elengedhetetlen, hogy az állam a szén-dioxid-kibocsátásokból befolyó adót igazságos módon újraossza, esetleg más típusú adók csökkentése formájában, vagy a befolyó forrásokból végrehajtott zöldbefektetésekkel.

A svédeknek már sikerült

Annak ellenére, hogy a helyi fogyasztók és a vállalatok tartottak a magas adóktól, a svédek ügyesen átalakították gazdaságukat, és egy tisztább energiamixre tudtak átállni a szénadó bevezetésének köszönhetően.

A magas szén-dioxid-áraknak köszönhetően 1995 óta 25 százalékkal csökkent az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátása, miközben a gazdaság 75 százalékkal bővült.

A Lillgrund szélpark Svédországban Fotó: Tomasz Sienicki/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Beköszöntött a fűtési szezon, romlik a levegő minősége Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten A fémbányászat lehet az energiaátmenet nyertese A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: portfolio.hu/
Vissza
Hírfolyam