2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Határozott lépések helyett huzakodás és vonakodás

A madridi klímacsúcs csak a kívül tüntető tömegek számára szól a klímaváltozás fenyegetésének elhárításáról – úgy tűnik, a tárgyaló felek egyelőre nem a közös környezet érdekét sorolják előre.

A tárgyalásokat nehezítő egyik ütközőpont a 2020 előtt tett kibocsátáscsökkentési vállalások kérdése. 2015-ben, a párizsi klímaegyezmény ratifikálásával a világ országai mind különböző vállalásokat tettek arra, hogy 2020-ig milyen mértékben csökkentik a kibocsátásukat, ezeket azonban többségükben nem sikerült tartani – írja a BBC alapján a 444.hu.

A fejlett országok most ezt a sikertelen időszakot mindenestül maguk mögött hagyva jelölnék ki a 2030-ig teljesítendő csökkentési célokat, a fejlődő országok azonban nem hagynák ennyiben, és az elmaradást is beépítenék az újonnan meghatározott célértékekbe.

A másik probléma viszont pont azokkal az országokkal van, amelyek eddigi teljesítményükért kapott szénkreditjüket a jövőbeni szennyezésük terhére akarják elszámoltatni – vagyis eddigi túlteljesítésük jutalmaként ők a jövőben kevésbé csökkentenék kibocsátásukat, ami komolytalanná tenné vállalásaikat.

Résztvevők a globális felmelegedés elleni nemzetközi fellépést sürgető demonstráción az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 25. éves ülésének (COP25) idején Madridban Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez

További nehézséget jelent a klímaváltozástól már szenvedő országok kártalanításának kérdése. A következményeket elszenvedő országok jelentős része szegény, iparosítatlan vidék, mégis ezek viselik már most is a klímakatasztrófa gazdasági terheinek egy jelentős részét. A fejlett országok azonban, bár az ő kibocsátásuk áll a probléma hátterében, vonakodnak hathatós pénzügyi segítséget nyújtani nekik.

A csúcstalálkozó első hete így ez idáig minden áttörés nélkül zajlott. Reményt csak az jelent, hogy a héten már magasabb, miniszteri szinten folytatódnak az egyeztetések.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam