2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karbonsemlegesség nem olcsó vágy

Csehországnak 675 milliárd koronájába (8775 milliárd forint) fog kerülni a karbonsemlegesség elérése. Ezzel a pénzzel az Európai Uniónak számolnia kellene a következő költségvetési időszakban – közölte Andrej Babis cseh kormányfő.

Andrej Babis azután nyilatkozott, hogy a témát Prágában megvitatta Richard Brabec környezetvédelmi miniszterrel, Daniel Benessel, a CEZ vezérigazgatójával és Milena Hrdinkovával, az európai ügyekért felelős államtitkárral – írja az MTI nyomán a Portfolio.

Csehország el szeretné érni a karbonsemlegességet, de atomenergia nélkül ezt nem tudjuk megvalósítani. Az atomenergiát az EU-nak tiszta forrásként kell elismernie.

– érvelt Babis, aki szerint az atomenergiát ellenző országokat az Európai Bizottság segítségével kell meggyőzniük.

Milena Hrdinková európai ügyekért felelős államtitkár újságíróknak azt mondta, Csehország a 2050-es karbonsemlegességre egyelőre nem tud kötelezettséget vállalni. Ugyanakkor úgy vélte, az EU-ban megvan az akarat, hogy segítséget nyújtsanak ennek a célnak az eléréshez az olyan országoknak, mint Csehország.

Az uniós karbonsemlegesség tervét a CTK hírügynökség szerint elsősorban Csehország és Lengyelország nem tudja elfogadni. Néhány hete a magyar kormány egyik illetékese is becslést adott arra, hogy mekkora összegbe kerülne Magyarországnak a 2050-es karbonsemlegességi cél elérése. Botos Barbara akkor 40-50 ezer milliárd forintos összegről beszélt, tehát a csehek által kalkulált összegnek a többszöröséről, igaz, a számok nem feltétlenül vethetők össze a vélhetően eltérő módszertanok miatt.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam