2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magasak a légszennyezettségi mutatók a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok vezetői 2005-ben tettek ígéretet arra, hogy csökkentik a szennyező gázok kibocsátását, az uniós elvárásoknak azonban a legtöbb országban nem tettek eleget – közölte a CEE Bankwatch Network nevű szervezet, amely hamarosan az Európai Parlamentnek is beszámol vizsgálati eredményeiről.

A körnezetvédelmi szervezet jelentése szerint az uniós tagságra törekvő Szerbiában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban 2018-ban a 98,696 tonnás megengedett értéknél hatszor magasabb volt a kén-dioxid-kibocsátás – számolt be az MTI.

Szerbiában a Kostolac B1 és B2 szénerőmű egymagában több kén-dioxidot termelt, mint amennyi a négy ország számára megengedett érték lenne összesen.

A környezetvédők szerint az Európai Uniónak meg kellene adóztatnia a szén-dioxid-kibocsátást, vagy vámot kellene kivetnie a szénre, hogy megakadályozza a térség nagy szennyezőit abban, hogy elmulasszák a szennyezés csökkentéséhez szükséges befektetéseket, ezzel előnyt szerezve más országokkal szemben az energia exportálásakor.

A nyugat-balkáni térségben a szén a legolcsóbb energiaforrás, egyben a legszennyezőbb is, és a régió nagyon kevés pénzt fordít az egészségügyi következmények kezelésére. 2016 óta, amikor a négy ország 16 szénerőműve közvetetten 3900 ember halálát okozta, nemhogy csökkent volna a kén-dioxid-kibocsátás, hanem egyes helyeken nőtt is.

Az utóbbi hetekben Belgrád és Szarajevó is felkerült a világ legszennyezettebb városainak listájára. A téli időszakban ez gyakran előfordul, a levegő minőségét az időjárási körülmények, a gyakran szénnel vagy fával történő fűtés és az ipari károsanyag-kibocsátás együttesen befolyásolja Fotó: Vox Populi/youtube.com

Ráadásul a bejelentések szerint nem is tervezik, hogy bezárnák az erőműveket, sőt, kínai támogatással újabbak épülhetnének a következő néhány évben.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam