2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szén-dioxid-megkötő módszerek állnak bevetésre készen

Alumínium-szilikátból, más néven zeolitból, zselatinból és cellulózból tervezett szuperkönnyű szén-dioxid-elnyelő anyagot két svédországi egyetem közös kutatócsoportja.

A szén-dioxid-megkötés és -tárolás, vagyis a CCS-technológia (Carbon Capture and Storage) a szén-dioxid légkörbe jutását hivatott megakadályozni, például azokban az erőművekben, amelyek nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe – derül ki Balázs Zsuzsanna írásából.

Az üvegházhatású gázt a füstből vagy még az égetés előtt, a tüzelőanyagból kivonják, sűrítik, szállítják, és megkötött formában tárolják.

A technológia több évtizedes múltra tekint vissza, és nem a klímaváltozás, hanem a kutak hatékonyabb működtetése érdekében kezdték kifejleszteni. Történjen azonban bármilyen céllal, az eljárás meglehetősen költséges mulatság – akár meg is duplázhatja a villamos energia előállításának a költségét.

A szén-dioxid megkötésére eddig az aminokat, illetve ammóniát használó abszorpciós módszer állt rendelkezésre. Ez azonban az oldószer gyors elhasználódása, a csövek és tartályok gyors kopása, valamint a folyékony oldóanyagba kerülő szén-dioxid kinyerésének nehézkessége miatt kevéssé hatékony, és sok szempontból környezetszennyező – állítják a zeolitalapú módszer kifejlesztői.

Fotó: pixabay.com

A zeolitokról régóta tudják, hogy alkalmasak lennének a szén-dioxid ipari megkötésére, csakhogy az alumínium-szilikáttal nem könnyű dolgozni. A svéd kutatók úgy hidalták át az eddigi nehézségeket, hogy egészen apró zeolitrészecskéket integráltak porózus cellulózhabba.

A kutatók abban bíznak, hogy speciális habjuk segítségével akár az egész Föld légkörében a klímacél mértéke alá lehetne csökkenteni a légköri szén-dioxid mennyiségét.

A Chalmers Műszaki Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói szerint az általuk fejlesztett anyag nemcsak könnyű, hanem strapabíró és újrahasznosítható is. 

A Quibt.-en olvasható írás további két, a légköri szén-dioxid kivonására irányuló technológiát is megismertet az olvasókkal.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam