2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszületőben van Európa klímabankja

Az Európai Beruházási Bank (EIB) elkötelezte magát, hogy 2025-re finanszírozásainak 50 százalékát klímavédelmi és más kulcsfontosságú környezetvédelmi célokra fordítja.

Az EIB emellett úgy döntött, hogy 2021 végétől kezdve nem támogat fosszilis energiahordozókkal – a földgázt beleértve – kapcsolatos projekteket. A rendelkezésre álló forrásokat ezek helyett a tiszta energiaforrásokra való átállásra és más, klímavédelemmel kapcsolatos befektetési projektekre csoportosítják át – mondta el az intézmény vezetője, Andrew McDowell a hvg.hu-nak.

Ezzel a világ összes piaci pénzügyi intézménye közt a legambiciózusabb energetikai és klímabefektetési tervvel állt elő az intézmény az emberiség előtt álló kihívások kezelése érdekében.

Az EIB célja, hogy a következő évtizedben összesen ezermilliárd eurónyi klímavédelmi célú befektetést mozgasson meg.

Andrew McDowell szavai szerint továbbá elkötelezték magukat, hogy 2022-re teljes egészében csak a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljaival összhangban nyújtanak majd finanszírozást – nemcsak az energetikai területen, de a közlekedésben, iparban és minden más szektorban is.

A részletes interjú a hvg.hu oldalon olvasható.

Az Európai Beruházási Bank épülete Fotó: Gwenaël Piaser/visualhunt.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam