2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megszületőben van Európa klímabankja

Az Európai Beruházási Bank (EIB) elkötelezte magát, hogy 2025-re finanszírozásainak 50 százalékát klímavédelmi és más kulcsfontosságú környezetvédelmi célokra fordítja.

Az EIB emellett úgy döntött, hogy 2021 végétől kezdve nem támogat fosszilis energiahordozókkal – a földgázt beleértve – kapcsolatos projekteket. A rendelkezésre álló forrásokat ezek helyett a tiszta energiaforrásokra való átállásra és más, klímavédelemmel kapcsolatos befektetési projektekre csoportosítják át – mondta el az intézmény vezetője, Andrew McDowell a hvg.hu-nak.

Ezzel a világ összes piaci pénzügyi intézménye közt a legambiciózusabb energetikai és klímabefektetési tervvel állt elő az intézmény az emberiség előtt álló kihívások kezelése érdekében.

Az EIB célja, hogy a következő évtizedben összesen ezermilliárd eurónyi klímavédelmi célú befektetést mozgasson meg.

Andrew McDowell szavai szerint továbbá elkötelezték magukat, hogy 2022-re teljes egészében csak a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljaival összhangban nyújtanak majd finanszírozást – nemcsak az energetikai területen, de a közlekedésben, iparban és minden más szektorban is.

A részletes interjú a hvg.hu oldalon olvasható.

Az Európai Beruházási Bank épülete Fotó: Gwenaël Piaser/visualhunt.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam