2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezren tüntettek Sydney-ben a klímaváltozás és a bozóttüzek miatt

Több ezren tüntettek a környező bozóttüzek miatt sűrű füstbe burkolózott Sydney-ben, Ausztrália Új-Dél-Wales államának központjában szerdán, klímavészhelyzet kihirdetését és a tűzoltóságnak nyújtandó támogatások növelését sürgetve.

A mintegy hétezer tüntető közül sokan légzésvédő maszkban jelentek meg, s egyebek közt egy „A klímaváltozás közegészségügyi vészhelyzetet jelent” feliratú transzparenst tartottak a magasba.

A megmozduláson felszólalt a helyi tűzoltók szakszervezetének szóvivője is, aki szemére hányta az ausztrál kormánynak, hogy 2011 óta nem nőtt a tűzoltóság támogatása, s hangsúlyozta, hogy a tűzoltó egységek forrásai vészesen fogynak.

A tüntetést a szervezők szerint azzal a céllal hirdették meg, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a sürgető klímavédelmi intézkedések meghozatal érdekében, miután az ausztrál metropoliszt a bozóttüzek miatt hetek óta mérgező füst borítja, s a levegő szennyezettsége túllépte már az egészségre veszélyes szint tízszeresét is.

Az ausztrál kormány klímapolitikája elleni tüntetés résztvevői Sydney-ben 2019. december 11-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Az államban körülbelül 1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik, az egyik legsúlyosabb közülük az ötmillió lakosú Sydney-től északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz. Szakértők szerint ennek a lángjait vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerülhet teljesen eloltani.

Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön azt közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam