2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU vezetői megállapodtak a klímacélokról

Megállapodásra jutottak az EU tagállamainak vezetői a klímastratégiával kapcsolatban: a brüsszeli EU-csúcson elfogadott határozat alapján a résztvevők „támogatják azt a célt, hogy az EU-t karbonsemlegessé tegyék 2050-re, a párizsi klímamegállapodás szerint”.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a három közép-európai kormányfő, Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh és Mateusz Mazowieczki lengyel miniszterelnök is feladta a tiltakozást. Ehhez azonban az kellett, hogy a határozatba azt is bevették: „egy tagország jelenleg nem tudja elkötelezni magát ennek a célnak a teljesítésére”, erre 2020 júniusában térnek majd vissza. A határozatban nem szerepel országnév, ám azt tudni lehet, hogy Lengyelországról van szó. A találkozóról kiszivárgott hírek szerint a lengyel kormányfő állítólag azt közölte, hogy 2050 helyett csak 2070-re tudja vállalni a szénalapú energiaforrások leállítását.

Teljesült Orbán Viktor és Andrej Babis másik feltétele is: a határozat kiemeli azt, hogy a tagországoknak jogukban áll dönteniük a felhasznált energiaforrásról, megválasztani a számukra legmegfelelőbb technológiákat – ezen belül „egyes tagországok jelezték, hogy ők a nukleáris energiát kívánják felhasználni”.

Charles Michel a csúcs első napját követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a májusi nagyszebeni sajtótájékoztatón csupán 8 tagállam vállalta a 2050-es célkitűzést, júniusban már 24, most pedig a 28-ból 27.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik 2019. december 13-án Fotó: MTI/AP/Francisco Seco
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság 280 millió euró uniós finanszírozást hagyott jóvá környezetvédelmi kezdeményezésekre A bíróság döntése értelmében Olaszország megsértette a környezeti levegő minőségére vonatkozó uniós jogot Az EU növelné a tengeri szélenergia-kapacitást Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: HVG
Vissza
Hírfolyam