2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Uniónak nagyon erős jelzést kell küldenie

Angela Merkel december 13-án a brüsszeli EU-csúcson tartott beszédében reményét fejezte ki arra nézve, hogy az Európai Unió minden tagállama támogatja azt a célkitűzést, hogy Európa gazdasága klímasemleges legyen.

„Nagyon erős jelzés lenne, ha Európa azt üzenné a világnak, hogy a kontinens 2050-re teljesen klímasemlegessé válik, azonban ehhez feszített ütemű tárgyalásokra van szükség” – mondta Angela Merkel a brüsszeli EU-csúcson.

Hozzátette, e tekintetben is gyümölcsöző együttműködést remél a december elején hivatalba lépett Charles Michel új európai tanácsi elnökkel, ahogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével is.

Angela Merkel német kancellár felszólal az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésén 2019. december 13-án Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke érkezésekor azt hangsúlyozta, hogy jelentős mértékű befektetések kellenek a kutatás, az innováció és az új technológiák kifejlesztése területén a klímasemlegesség elérése érdekében.

Hozzátette: határozott elkötelezettségre van szükség, hogy az Európai Unió 2050-re elérje a klímasemlegességet, és élen járjon a zöldgazdaság kiterjesztésében. Ehhez olyan tervre van szükség, amely magában foglalja az uniós tagországok álláspontjait, és figyelembe veszi a társadalmakra gyakorolt hatást is – mondta.

A 2021 utáni hétéves uniós keretköltségvetéssel kapcsolatban kifejtette: az európai pénzügyi eszközök hatékony mobilizálása a legfontosabb szempont a tervezés közben megfogalmazott célok eléréséhez.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a tanácskozást megelőzően reményét fejezte ki, hogy a tagállamok támogatni fogják a zöld javaslatot, szavai szerint ugyanis „sürgős fellépésre van szükség”.

„Látjuk, milyen mértékű romboló hatású az éghajlatváltozás, ezért mihamarabb cselekednünk kell” – tette hozzá.

Sanna Marin finn miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója második napi ülésének végén tartott sajtóértekezleten 2019. december 13-án Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Neked ajánljuk
Portugália júniusra véglegesítené az európai klímatörvényt A kisiskolások online szabadulószobában ismerkedhetnek a beporzók világával A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam