2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legfőbb célkitűzés elérése nélkül ért véget a madridi ENSZ-klímacsúcs

A klímacsúcson a részt vevő országoknak nem sikerült megállapodásra jutniuk az új szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszer létrehozásáról, amely így a jövő évi, Glasgow-ban tartandó COP26-ülés feladata lesz.

„A nemzetközi közösség elveszített egy fontos lehetőséget” – értékelte a konferencia eredményét António Guterres ENSZ-főtitkár, aki csalódottságának adott hangot a tárgyalások kudarca miatt, és határozottabb cselekvést sürgetett:

„2020 legyen az az év, amelyben minden ország elköteleződik amellett, hogy azt tegye, amit a tudomány mond: szükséges a karbonsemlegesség megvalósítása 2050-re, valamint a bolygó hőmérséklet-növekedésének 1,5 Celsius-fok alatt tartása.” 

António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 25. éves ülésének egyik panelbeszélgetésén Madridban
Fotó: MTI/EPA/EFE/ZIPI

Teresa Ribera spanyol környezetvédelmi tárcavezető beszámolója szerint a tárgyalások során sikerült haladást elérni, és volt egy pont, amikor úgy tűnt, közel a megállapodás. Ám nem lehet bármi áron megegyezést kötni, mert a cél egy erős, valódi kibocsátási-kapacitáscserére alkalmas rendszer megteremtése – fogalmazott, hozzátéve: az elszámolás módja volt a viták egyik sarkalatos pontja.

A klímacsúcs zárónyilatkozatában a résztvevők kinyilvánították elkötelezettségüket a károsanyagkibocsátás-csökkentési törekvések fokozásásra, valamint vállalták, hogy a következő klímacsúcs előtt bemutatják erre irányuló nemzeti programjaikat, amelyekből az ENSZ jelentést készít.

A záródokumentumban rögzítették azt is, hogy a tudományos ismeretek vezérlik majd az országok klímadöntéseit.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam